Erdogan roept Frankrijk op niet dezelfde fout te maken als de VS in Syrië

De Turkse president Erdogan roept Frankrijk op niet dezelfde fout te maken als de Verenigde Staten door militairen naar het noorden van Syrië te sturen. Eerder deze week berichtten we al over twee nieuwe Amerikaanse militaire bases en de komst van enkele tientallen Franse speciale eenheden in het Koerdische gedeelte van Syrië.

Zowel de Verenigde Staten als Frankrijk hebben militairen in de regio van Manbij gestationeerd, ongeveer op de grens van het gebied dat Turkije met operatie Olijftak onder controle heeft genomen. Daarmee lijkt het erop alsof beide landen een verdere opmars van het Turkse leger in het noorden van Syrië proberen tegen te houden, wat het ongenoegen van de Turkse president Erdogan verklaart.

Operatie Olijftak

Erdogan ziet het initiatief van de Verenigde Staten om de Koerdische strijders in het noorden van Syrië te bewapenen als een bedreiging voor de territoriale integriteit van Turkije. In reactie daarop trok het Turkse leger begin dit jaar de grens met Syrië over om belangrijke strategische posities te bezetten.

De Turkse president was al niet te spreken over de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in het gebied, maar nu heeft ook Frankrijk zich in deze situatie gemengd. Volgens Turkse media heeft het Franse leger zich met ongeveer 100 speciale eenheden verspreid over vijf verschillende locaties in het noorden van Syrië gestationeerd.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]