Erdogan dreigt Amerikaanse sancties te vergelden

Erdogan dreigt Amerikaanse sancties te vergelden

Turkije neemt vergeldingsmaatregelen als de Verenigde Staten sancties opleggen aan Turkse bedrijven. Dat zegt de Turkse president Erdogan vandaag tijdens het Kuala Lumpur topoverleg in Maleisië. Hij doelt hiermee op Amerikaanse sancties tegen Russisch aardgas. Deze sancties hebben niet alleen betrekking op Nord Stream 2, maar ook op Turkstream.

Erdogan zei in de persconferentie na afloop van het topoverleg dat Turkije niet gediend is van nieuwe Amerikaanse sancties. "Nu zeggen ze dat ze sancties zullen opleggen aan Turkstream. Dit is een complete schending van onze rechten. Turkije veroordeelt de uitbuiting van een reguliere begroting voor de korte termijn ambities van Amerikaanse politici."

Sancties tegen Russisch gas

De Amerikaanse president Trump ondertekende afgelopen nacht de National Defense Authorization Act, een wetsvoorstel dat verschillende veiligheidsvraagstukken behandelt. Onderdeel van deze wetgeving is sancties op te leggen aan bedrijven die Russische gaspijpleidingen richting Europa bouwen. De Turkstream is bijna gereed en wordt op 8 januari 2020 geopend.

De Turkstream valt daar ook onder, omdat deze pijpleiding een belangrijke rol vervult in de energievoorziening van het zuidoosten van Europa. Ook Italië kan via deze route Russisch gas importeren. De pijpleiding heeft een capaciteit van 31 miljard kubieke meter gas per jaar, waarvan de helft bestemd is voor Turkije. De andere helft is bestemd voor Europa. Met de komst van de nieuwe Amerikaanse sancties komen bedrijven die aan deze pijpleiding werken in de problemen.

Vergeldingsmaatregelen

De relatie tussen Turkije en de VS verslechtert al jaren. Zo willen de Verenigde Staten geen F-35 straaljagers meer leveren, omdat Turkije het Russische S-400 luchtafweersysteem heeft gekocht. Daarmee kan het Russische systeem informatie verzamelen over het nieuwste Amerikaanse type straaljager. Ook staan de VS en Turkije op gespannen voet in Syrië, omdat de VS de Koerden heeft geholpen met wapenleveranties.

De Amerikaanse regering dreigde onlangs nog met nieuwe sancties tegen Turkije vanwege de aankoop van het Russische S-400 luchtafweersysteem. In reactie daarop dreigde Erdogan twee belangrijke militaire bases van het Amerikaanse leger - Incirlik en Kurecik - te sluiten. De basis van Incirlik wordt door NAVO-landen gebruikt om luchtaanvallen boven Syrië uit te voeren. Bovendien lagen hier Amerikaanse nucleaire wapens opgeslagen.

De verslechterde relatie tussen Turkije en de VS kan verstrekkende gevolgen hebben voor de slagkracht van de NAVO in het Midden-Oosten. De laatste jaren heeft Turkije haar focus verlegd van Europa naar Eurazië. Het is dan ook de vraag of Turkije nog lang in de NAVO blijft, gezien de toenemende wederzijdse spanningen. Deze escalatie kan ook de NAVO parten gaan spelen.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »