Eichengreen: "Grotere rol voor euro als wereldmunt"

Eichengreen: "Grotere rol voor euro als wereldmunt"

De euro en de Chinese yuan zullen een steeds grotere rol gaan spelen in het internationale handelsverkeer, zo verwacht politiek econoom Barry Eichengreen. Hij voorziet dat de dollar op korte termijn wat zal aansterken, maar dat het vooruitzicht voor de langere termijn overwegend negatief is voor de wereldreservemunt. In een interview met Bloomberg zei hij daar het volgende over:

"Op de lange termijn moet een land met de wereldreservemunt kunnen vertrouwen op haar bondgenoten. Een 'America First' beleid dat zich niets aantrekt van de wensen en het welzijn van andere landen zal niet positief zijn voor de dollar."

Volgens Eichengreen zal het internationale monetaire systeem er in de toekomst anders uit gaan zien dan nu, omdat het systeem van één valuta als wereldreservemunt niet aansluit bij een multipolaire wereldhandel. Daar zei hij het volgende over:

"Er is al lang erkenning dat we een multipolaire wereldwijde economie hebben en dat het dollar-gecentreerde monetaire en financiële systeem daar niet op aansluit. Ik denk dat er een rol is weggelegd voor de euro en voor de Chinese renminbi, als rivaal of als aanvulling op de dollar op het internationale niveau.

Mijn visie hierover heeft zich ontwikkeld in de zin dat ik positiever ben geworden over de euro. Ik denk dat ze de crisis te boven zijn gekomen, ze bouwen een kapitaalmarktunie met een liquide markt in de hele Eurozone. Ik ben voorzichtiger over de renminbi, ze moeten politieke hervormingen doorvoeren als aanvulling op de financiële hervormingen, voordat mensen bereid zijn een significant deel van hun spaargeld te parkeren in Shanghai. En dat geldt ook voor centrale banken."

In reactie op de verschillende uitspraken van de Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin en president Trump ten aanzien van de dollar zei Eichengreen het volgende:

"Ik denk dat dat op de langere termijn wel een rol kan spelen. Investeerders waarderen de omvang van het land dat de munt uitgeeft, de stabiliteit van het land en haar beleid en de liquiditeit van de markt.

Ik denk dat er serieuze vragen gesteld kunnen worden bij de economische, financiële en politieke stabiliteit in de Verenigde Staten, waardoor centrale banken en investeerders in andere landen hun risico's zullen afdekken door andere valuta in de portefeuille op te nemen."

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »