Edward Snowden over spionage via smartphones

De afgelopen jaren is de smartphone steeds dominanter geworden in ons leven. Bijna iedereen gebruikt deze apparaten, die continu verbonden zijn met het internet, dagelijks. Maar hoe weet je als gebruiker welke gegevens de smartphone allemaal verzamelt? En hoe weet je met welke bedrijven je telefoon die data vervolgens deelt?

In deze video vertelt Edward Snowden dat smartphones zelfs gegevens verzamelen als het scherm uit staat. Voor bepaalde functies kan het apparaat bijvoorbeeld de microfoon activeren of locatiegegevens verzamelen. Ook worden er voortdurend locatiegegevens verzameld. Die locatie kan niet alleen worden afgeleid via GPS, maar ook via alle wifi netwerken en telefoonmasten die een smartphone ziet.

Als je dat wilt voorkomen kun je de smartphone natuurlijk ook uitzetten, maar het is nog maar de vraag of het toestel dan ook daadwerkelijk is uitgeschakeld. Volgens Snowden is het technisch mogelijk een smartphone zo te programmeren dat het lijkt alsof deze uit staat. Zo lang je de batterij er fysiek niet uit kunt halen kan het apparaat technisch gezien nog steeds data verzamelen en versturen.

Informatieongelijkheid

Waar Snowden zich het meest zorgen over maakt is de informatieongelijkheid. Een smartphone verzamelt voortdurend allerlei gegevens, maar voor de gebruiker is het vrijwel onmogelijk daar inzicht in te krijgen. Volgens de klokkenluider moeten smartphones zo ontwikkeld worden dat gebruikers meer inzicht krijgen in alle verbindingen die de telefoon maakt met verschillende bedrijven. Gebruikers moeten ook meer instrumenten krijgen om zelf te bepalen welke informatie ze willen delen.

Klik hier voor het volledige interview van Joe Rogan met Edward Snowden

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.