Economische depressie en monetaire deflatie (Deel 1)

Het scenario van monetaire deflatie en economisch depressie voltrok zich in de Verenigde Staten van Amerika in de jaren van 1929 tot 1939 en verspreidde zich van de VS naar Europa en uiteindelijk naar de hele wereld. Sinds die diepe crisis hebben we alleen maar monetaire inflatie gekend. Wat in het overgrote deel van de wereld heeft geleid tot bubbels op de aandelenmarkten, de obligatiemarkten en de huizenmarkten. Omdat deze zwaar overgewaardeerde aandelen, huizen en vooral obligaties in ons financiële systeem ook nog eens als onderpand worden gebruikt voor nieuwe leningen is dit de grootste bubbel. Het is de moeder aller bubbels.

Maar voordat we die periode van 1929 tot 1939 en de huidige periode behandelen zullen we eerst helder moeten krijgen wat het verschil is tussen monetaire deflatie en prijsdeflatie, tussen een economische recessie en een depressie waarbij de rol van krediet cruciaal is. Want hoewel we in diverse interviews deze termen wel hanteren en laten passeren, vragen velen zich af wat we er precies mee bedoelen.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Eric Mecking

drs. Eric Mecking is historicus, schrijver, spreker, financieel-economisch analist en adviseur. Hij heeft zich gespecialiseerd in cyclisch denken en beursanalyses. Zijn unieke cyclische beleggingssysteem - Trend Tracker - gebruikt hij om te handelen op de financiële markten en om de belangrijkste beursontwikkelingen bij te houden voor Geotrendlines.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]