Economische depressie en monetaire deflatie (Deel 2)

Het scenario van monetaire deflatie en economisch depressie voltrok zich in de Verenigde Staten van Amerika in de jaren van 1929 tot 1939 en verspreidde zich van de VS naar Europa en uiteindelijk naar de hele wereld. Sinds die diepe crisis hebben we alleen maar monetaire inflatie gekend. Wat in het overgrote deel van de wereld heeft geleid tot bubbels op de aandelenmarkten, de obligatiemarkten en de huizenmarkten. Omdat deze zwaar overgewaardeerde aandelen, huizen en vooral obligaties in ons financiële systeem ook nog eens als onderpand worden gebruikt voor nieuwe leningen is dit de grootste bubbel. Het is de moeder aller bubbels.

Hetzelfde gebeurde op Wall Street in de jaren twintig van de vorige eeuw. De aandelenkoersen waren in de jaren twintig in de Verenigde Staten omhooggestuwd door de economische expansie en de hevige speculatie en het gebruik van veel krediet. Met de aandelen als onderpand. Maar zoals het altijd gaat, op het moment dat iedereen heeft gekocht en er geen kopers meer zijn, dan is de top bereikt en gaan bij een totale gebrek aan vraag de koersen keihard onderuit. Want tegelijkertijd moet het krediet afgelost worden.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Eric Mecking

drs. Eric Mecking is historicus, schrijver, spreker, financieel-economisch analist en adviseur. Hij heeft zich gespecialiseerd in cyclisch denken en beursanalyses. Zijn unieke cyclische beleggingssysteem - Trend Tracker - gebruikt hij om te handelen op de financiële markten en om de belangrijkste beursontwikkelingen bij te houden voor Geotrendlines.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]