ECB breidt steunprogramma uit en geeft meer gratis geld aan banken

ECB breidt steunprogramma uit en geeft meer gratis geld aan banken

De ECB breidt haar opkoopprogramma met €500 miljard uit naar in totaal €1.850 miljard. Ook verlengt de centrale bank de looptijd van dit nieuwe steunprogramma tot tenminste eind 2023. Op die manier probeert de centrale bank de rente verder omlaag te drukken en kredietverlening aan consumenten en bedrijven te stimuleren. Ook krijgen banken opnieuw meer liquiditeitssteun.

Door de uitbreiding van het zogeheten Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) kan de centrale bank nog meer staatsleningen opkopen. In tegenstelling tot het reguliere opkoopprogramma dat in 2014 begon kan de centrale bank bij dit nieuwe steunprogramma afwijken van de vaste verdeelsleutel. Dat betekent in de praktijk dat de centrale bank vooral staatsobligaties van de zuidelijke eurolanden opkoopt, met als doel de renteverschillen tussen landen beperkt te houden.

Lees ook: Italië, Spanje en Griekenland lenen goedkoper dan ooit

Gratis geld voor banken

Naast de uitbreiding van het opkoopprogramma kondigde ECB-president Lagarde nog meer steunmaatregelen aan. Ze verlengde het TLTRO-programma met twaalf maanden tot juni 2022 en kondigde daarnaast drie extra rondes van liquiditeitssteun aan. Via dit loket kunnen banken in de eurozone in ruil voor onderpand (staatsleningen) tegen zeer gunstige voorwaarden geld lenen.

Door de verlenging van het TLTRO-programma kunnen banken eerdere leningen bij het loket van de centrale bank gemakkelijk doorrollen. Ook versoepelt de centrale bank de voorwaarden, waardoor banken tot 55% van het ingelegde onderpand kunnen lenen. Dat was tot voor kort nog maximaal 50%. Om te voorkomen dat banken alleen maar staatsobligaties kopen en geen kredieten verlenen aan bedrijven en consumenten moeten ze dan wel voldoen aan bepaalde voorwaarden.

Naast nieuwe rondes van TLTRO kondigde Lagarde ook vier extra rondes van PELTRO liquiditeitssteun aan. Deze uitbreiding op het bestaande TLTRO-programma werd aan het begin van de coronacrisis gelanceerd om de bankensector van meer liquiditeit te voorzien. Via dit loket kunnen banken nog goedkoper geld lenen, tegen rentes tot -1%. Dat betekent dat banken geld toe krijgen.

Swaplines en repo-faciliteit

Tenslotte maakte Lagarde bekend dat de ECB haar repo-faciliteit en swaplines voor andere centrale banken langer open houdt, namelijk tot maart 2022. Eerder stond de einddatum nog op juni 2021. Via deze faciliteiten kunnen andere centrale banken rechtstreeks toegang krijgen tot euro's. Dat kan noodzakelijk zijn wanneer stress op de financiële markten toeneemt en liquiditeit in de markt opdroogt.

Lees ook: Financiële onrust neemt toe: dollarswaps bij Zwitserse centrale bank stijgen


Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »