ECB: 'Stijging Bitcoin lijkt op tulpenmanie'

ECB: 'Stijging Bitcoin lijkt op tulpenmanie'

De prijsstijging van Bitcoin doet denken aan de tulpenmanie uit de 17e eeuw. Dat zei ECB-bestuurslid Gabriel Makhlouf eerder deze week tijdens een webinar in Dublin. Voor steeds meer mensen is Bitcoin een belegging, maar de centraal bankier ziet vooral gelijkenissen met de speculatieve bubbel van bijna vier eeuwen geleden. "Beleggers moeten bereid zijn hun volledige inleg te verliezen", aldus Makhlouf.

Het is niet voor het eerst dat hooggeplaatste figuren bij de ECB zich negatief uitlaten over Bitcoin. Zo zei Christine Lagarde vorige maand dat de virtuele munt witwassen en andere criminele activiteiten mogelijk maakt. Ze noemde het een 'zeer speculatieve belegging'. En bijna drie jaar geleden schreef ECB-bestuurslid Benoit Coeuré in een opiniestuk dat Bitcoin niet het antwoord is op een samenleving zonder contant geld.

'Beleggers kunnen alles verliezen'

Het is ook niet voor het eerst dat Makhlouf zich negatief uitspreekt over de virtuele munt. Vorige maand zei de centraal bankier in een publiek optreden ook al dat beleggers voorbereid moeten zijn om hun volledige inleg te verliezen. De prijs van Bitcoin is de laatste weken hard gestegen, omdat steeds meer beleggers en institutionele partijen instappen. Deze week brak de koers zelfs door de $50.000, een verdubbeling ten opzichte van begin dit jaar.

Eerder deze maand kocht Tesla voor $1,5 miljard aan Bitcoin. MicroStrategy, het bedrijf met de grootste positie in Bitcoin, wil haar belang in de virtuele munt via een aandelenemissie met nog eens $600 miljoen uitbreiden. Mastercard, een grote naam in het wereldwijde betalingsverkeer, liet weten dat ze betalingen in Bitcoin wil faciliteren. Er komt dus steeds meer draagvlak voor de virtuele munt.

Centrale banken versus Bitcoin

Centrale banken zien deze ontwikkeling met lede ogen aan. Ze waarschuwen voor de extreme volatiliteit van virtuele munten, maar kunnen niet verhinderen dat mensen hun fiatgeld omwisselen. Door de extreem lage rente levert sparen niets meer op, terwijl virtuele munten in waarde stijgen. Volgens ECB-bestuurslid Makhlouf vormt Bitcoin momenteel geen risico voor de financiële stabiliteit. Hij maakt zich vooral zorgen of consumenten wel de juiste keuze maken door nu Bitcoin te kopen.

Op Geotrendlines Insider hebben voor het crypto dossier al verschillende analyses geschreven over de opkomst van Bitcoin en de blockchaintechnologie. Daarin behandelen we belangrijke vragen over de toekomst van de virtuele munt en de relatie tot goud en geld.

We zijn momenteel bezig met een artikel over het spanningsveld tussen centrale banken en virtuele munten. Waarom worden centrale banken zo nerveus van deze trend? Abonneer op Geotrendlines Insider als u dit artikel niet wilt missen. Zo blijft u op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen!

Lees ook:

De afbeelding boven dit artikel is afkomstig van QuoteInspector en is vrij beschikbaar onder de Creative Commons licentie.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »