ECB kondigt €750 miljard aan extra stimulering aan

De ECB heeft deze week een nieuw een pakket van €750 miljard aan stimulering aangekondigd. In een spoedbijeenkomst op woensdag besloot de centrale bank nog meer obligaties van overheden en bedrijven op te kopen. Ook liet de centrale bank in een toelichting weten dat ze de eisen voor het opkoopprogramma versoepelt. Indien nodig is de centrale bank bereid het opkoopprogramma verder uit te breiden, ook als dat betekent dat ze daarmee zelf opgelegde limieten overschrijdt.

Het nieuwe opkoopprogramma, genaamd Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), komt bovenop de maatregelen die de centrale bank vorige week aankondigde. Toen maakte de ECB bekend voor €120 miljard per maand aan obligaties op te kopen. Met de extra €750 miljard van dit nieuwe noodplan komen de totale geplande aankopen voor dit jaar op €1,1 biljoen. Het nieuwe programma blijft in ieder geval tot het einde van dit jaar actief, met de optie om het te verlengen als de situatie daarom vraagt.

Italiaanse rente

De ECB werd deze week min of meer gedwongen om actie te ondernemen. De rente op staatsleningen van de zuidelijke eurolanden schoot omhoog na eerdere uitspraken van Christine Lagarde. De president van de centrale bank zei vorige week tijdens het rentebesluit dat ze niet van plan is de renteverschillen tussen landen te verkleinen. Dit zorgde voor onrust op de obligatiemarkt, met name in het door coronavirus zwaar getroffen Italië. De Italiaanse 10-jaars rente schoot door de uitspraken van Lagarde omhoog tot bijna 3%. Na de bekendmaking van dit nieuwe stimuleringsprogramma dook de rente weer net zo hard omlaag.

Met de aankondiging van dit nieuwe opkoopprogramma maakt de centrale bank een draai van 180 graden. Eerst zei Lagarde nog dat ze niet van plan is het verschil in rente tussen verschillende landen weg te werken, maar nu doet ze precies het tegenovergestelde. Anders dan met het reguliere opkoopprogramma kan de centrale bank onder dit nieuwe programma tijdelijk afwijken van de normale verdeelsleutel. Dat betekent dat ze tijdelijk meer obligaties van een bepaald land kan kopen dan de verdeelsleutel toestaat.

Rentes op staatsleningen daalt weer na aankondiging noodprogramma ECB (Bron: Reuters)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]