ECB: Digitale euro als alternatief voor Bitcoin

ECB: Digitale euro als alternatief voor Bitcoin

De ECB ontwikkelt met de digitale euro een alternatief voor Bitcoin. Dat suggereerde Christine Lagarde vandaag in de officiële aankondiging van het project. De komende twee jaar gaat de centrale bank onderzoeken hoe deze nieuwe digitale munt eruit moet komen te zien. Daarna komt de praktische implementatiefase, die maximaal drie jaar zal duren.

De komende twee jaar gaat de centrale bank nadenken over het ontwerp en de distributie van haar nieuwe digitale munt. Een munt die de privacy van alle gebruikers zou moeten waarborgen, maar die niet geschikt zou zijn voor criminelen. Een digitale euro als aanvulling op contant geld, maar niet als vervanging voor de vertrouwde munten en biljetten. Daarover zei Lagarde het volgende:

"Het is negen maanden geleden dat wij ons verslag over een digitale euro hebben gepubliceerd. In die tijd hebben wij verdere analyses verricht, burgers en bedrijven om input gevraagd en een aantal experimenten uitgevoerd, met bemoedigende resultaten.

Dit alles heeft ons doen besluiten in een hogere versnelling te schakelen en het project voor de digitale euro te starten. Ons werk moet ervoor zorgen dat burgers en bedrijven ook in het digitale tijdperk toegang hebben tot de veiligste vorm van geld, namelijk centralebankgeld".

Digitale euro in hogere versnelling

De ECB zet de ontwikkeling van een digitale euro nu in een hogere versnelling. En daarvoor heeft de centrale bank verschillende redenen. De eerste is dat de verschuiving naar elektronisch betalingsverkeer de rol van contant geld steeds verder marginaliseert. Centrale banken willen daarop inspelen door zelf een digitale munt te ontwikkelen.

Misschien nog wel belangrijker is de opkomst van cryptomunten. De ECB zei vorige maand nog dat landen die geen digitaal centralebankgeld invoeren hun monetaire autonomie kunnen verliezen. Niet alleen aan andere landen die wel digitaal centralebankgeld invoeren, maar ook aan cryptomunten zoals Bitcoin. Deze munten bieden maximale vrijheid, omdat overheden en centrale banken er geen invloed op uit kunnen oefenen.

Alternatief voor Bitcoin?

Het is evident dat centrale banken virtuele munten promoten als alternatief voor cryptomunten als Bitcoin. Het zou milieuvriendelijker zijn, omdat de centrale bank alle transacties valideert. Bij virtuele munten gaat dat via het proof of work mechanisme, waarbij snelle computers transacties valideren en aan de openbare blockchain toevoegen. Dit proces kost veel meer rekenkracht - en dus veel meer elektriciteit - dan validatie door één centrale autoriteit.

Digitale centralebankgeld is dan misschien wel milieuvriendelijker, er kleven ook de nodige nadelen aan. Anders dan Bitcoin werkt een digitale munt met spelregels. Zo heeft de ECB al gesuggereerd dat er mogelijk een limiet komt op het maximale bedrag dat mensen in digitale euro's mogen aanhouden. Ook kan de centrale bank met een digitale euro gemakkelijk negatieve rente doorberekenen. Met contant geld en met virtuele munten als Bitcoin en Ethereum is dat niet mogelijk.

Lees meer op Geotrendlines Insider:

Afbeelding boven artikel via Flickr, beschikbaar onder Creative Commons 2.0

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »