Duitsland verwelkomt plan Rusland voor vredestroepen in Oekraïne

Duitsland verwelkomt het voorstel van Rusland om vredestroepen van de VN Veiligheidsraad op de frontlinie in het oostelijke deel van Oekraïne te laten patrouilleren, zo meldt persbureau Reuters. De inzet van deze zogeheten blauwhelmen kan volgens de Russische president Poetin de veiligheid garanderen van de internationale waarnemers die controleren of de strijdende partijen zich aan het onlangs aangekondigde staakt-het-vuren houden.

Ook de regering in Oekraïne staat open voor de inzet van vredestroepen van de VN Veiligheidsraad, maar men is het nog niet eens over waar deze gestationeerd moeten worden. Als het aan Poetin ligt moeten de blauwhelmen alleen in het grensgebied patrouilleren, terwijl de vertegenwoordiger van de regering in Kiev liet weten dat zij alleen vredestroepen willen toestaan in de regio’s waar de pro-Russische separatisten zitten, dus niet langs de grens.

Vredestroepen naar Oekraïne

Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, liet weten positief verrast te zijn door het voorstel van de Russische president Poetin, omdat de onderhandelingen op dit punt tot voor kort steeds vastliepen. Dit aanbod van een VN missie in het oosten van Oekraïne laat zien dat Rusland een verandering in haar beleid heeft doorgevoerd, een kans die we volgens de Duitse minister Gabriel niet mogen verspillen.

Afgelopen weekend zei de Duitse bondskanselier Merkel dat het respecteren van het Minsk II akkoord door Rusland een eerste stap is richting het herstellen van de diplomatieke verhoudingen met Rusland. Sigmar Gabriel liet weten dat een succesvolle inzet van blauwhelmen in Oekraïne de eerste stap kan zijn in het opheffen van de sancties tegen Rusland.

Sinds het begin van het conflict in het oostelijke deel van Oekraïne zijn er volgens schattingen van de Verenigde Naties al meer dan 10.0000 doden gevallen. Ongeveer 800.000 mensen bevinden zich binnen 20 kilometer van het oorlogsgebied, waardoor velen reeds gevlucht zijn naar een veiliger gebied.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]