Duitsland overweegt sancties tegen VS om Nord Stream 2

Duitsland overweegt sancties tegen VS om Nord Stream 2

Duitsland overweegt maatregelen te nemen als de Verenigde Staten nieuwe sancties opleggen aan de Nord Stream 2. Dat schrijft Bloomberg op basis van twee bronnen rond de regering van Merkel. De Duitse regering zou gecoördineerde Europese sancties overwegen om de Amerikanen bij invoering van nieuwe sancties op andere gedachten te brengen. De woordvoerder van het Duitse ministerie van Economische Zaken verklaarde echter niet op de hoogte te zijn van eventuele tegenmaatregelen.

Eind vorig jaar legde de Amerikaanse regering sancties op aan bedrijven die aan de Nord Stream 2 werken, een nieuwe pijpleiding voor de levering van Russisch aardgas. Daardoor besloot Allseas haar werkzaamheden te staken, waardoor het project maanden vertraging opliep. Rusland heeft een vervangend schip ingezet om het laatste deel van de pijpleiding af te ronden. De verwachting is dat het project pas begin volgend jaar gereed is, veel later dan gepland.

Nord Stream 2

De Nord Stream 2 verdubbelt de capaciteit van de bestaande route door de Oostzee van 55 naar 110 miljard kubieke meter gas op jaarbasis. Met deze nieuwe pijpleiding kan Rusland meer gas naar Europa transporteren, zonder tussenkomst van transitlanden als Polen en Oekraïne. Deze pijpleiding moet in de toenemende Europese vraag naar gas voorzien.

Het project zet de verhoudingen in de trans-Atlantische relatie op scherp, omdat Europese landen zich afhankelijker maken van Rusland. Tot ongenoegen van de Amerikaanse regering, die het project met sancties en politieke beïnvloeding proberen te frustreren. Volgens Duitsland en Rusland zijn de Amerikaanse sancties in strijd met het internationaal recht. Ook zouden ze niet bijdrage aan betere internationale samenwerking.

Poetin verzekerde de Duitse bondskanselier Merkel begin dit jaar dat Rusland het project met succes zal afronden. Rusland gebruikt een eigen schip om de laatste 145 kilometer aan pijpleiding langs het Deense eiland Bornholm te leggen. Denemarken gaf in oktober 2019 als laatste groen licht voor het project.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »