Duitsland en Frankrijk willen herstelfonds van €500 miljard

Duitsland en Frankrijk willen een herstelfonds van €500 miljard opzetten voor de zwaarst getroffen regio’s en sectoren van de EU. Daarmee kunnen landen en sectoren die het hardst geraakt zijn door het coronavirus er sneller bovenop komen. Europese landen moeten het geld voor dit fonds gezamenlijk lenen, dat is althans de visie van de regeringsleiders van beide landen.

Volgens de Franse president Emmanuel Macron betekent dit ook een fundamentele verandering in de filosofie van Europese Unie. Volgens hem is een Europees herstelfonds zelfs noodzakelijk om de gemeenschappelijke markt en munt bij elkaar te houden.

Opvallend is dat ook Merkel nu initiatief neemt voor een gezamenlijk fonds. Duitsland was net als Nederland eerst nog tegenstander van het idee van gezamenlijke schulduitgifte, omdat dat een nieuwe stap zou zijn richting de gevreesde transferunie. Een eerdere oproep van zuidelijke Eurolanden om gezamenlijk obligaties uit te geven (coronabonds) konden daarom op weinig steun rekenen.

Europees herstelfonds

De Europese Commissie presenteert op 27 mei haar eigenlijk plannen voor een Europees herstelfonds, gekoppeld aan de langetermijnbegroting van de EU. Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, is het Frans-Duitse voorstel al een stap in een goede richting.

“Het erkent de omvang van de economische uitdaging waar Europa voor staat. Ook legt het terecht de nadruk op de noodzaak om tot een oplossing te komen binnen de Europese begroting. Dit gaat in de richting van het voorstel waar de Europese Commissie aan werkt, waarin de visies van alle lidstaten en het Europees Parlement terugkomen.”

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]