Duitsland en Frankrijk houden vast aan Iran deal

Duitsland en Frankrijk houden vast aan Iran deal

Duitsland en Frankrijk hebben vandaag nogmaals bevestigd dat ze de internationale afspraken met Iran zullen blijven respecteren, ook wanneer de Verenigde Staten besluit om zich eenzijdig terug te trekken. President Trump wil de afspraken die door zijn voorganger Obama gemaakt werden openbreken en liet weten dat hij daar dinsdagmiddag een besluit over zal nemen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/993562242124865536

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken gaf maandag een toelichting op de Amerikaanse plannen om het akkoord open te breken en zei tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Franse collega Jean-Yves Le Drian dat de wereld door het akkoord veiliger is geworden en dat het opbreken van deze overeenkomst mogelijk nieuwe instabiliteit brengt.

De Franse minister Le Drian voegde eraan toe dat ze geen reden zien om het akkoord over het atoomprogramma van Iran open te breken en dat ze de Amerikanen bij een dergelijk besluit niet zullen steunen. Ook zei hij dat het internationale akkoord dat in 2015 bereikt werd de juiste manier is om te voorkomen dat Iran de beschikking krijgt over nucleaire wapens.

Europa wil verder met Iran

Opvallend is dat ook de regering van het Verenigd Koninkrijk, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten, niets ziet in de plannen van Trump om de afspraken met Iran op te zeggen. De drie landen proberen de Amerikaanse president al sinds januari ervan te overtuigen de Iran-deal te respecteren.

Sinds het internationale akkoord over Iran bereikt werd zijn een deel van de sancties tegen het land losgelaten en probeert Iran nieuwe handelsrelaties op te bouwen met Europa. Met succes, want in verschillende Europese landen zijn er al kredieten beschikbaar gesteld om nieuwe economische projecten op te starten. Ook heeft Iran de euro inmiddels overgenomen als belangrijkste handelsmunt, waardoor ze minder last heeft van de Amerikaanse sancties.

De Verenigde Staten hebben daarentegen nauwelijks economische banden met Iran en zien de economische en technologische ontwikkelingen in dat land als een bedreiging voor Israël en Saoedi-Arabië, haar twee belangrijkste partners in de regio.

Lees ook:

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »