Duitsers zoeken toevlucht in goud

Duitsers zoeken door lage rente en toenemende inflatie in toenemende mate hun toevlucht in goud. In de eerste helft van dit jaar kochten Duitsers zelfs het meeste goud sinds de eerste helft van 2009, het hoogtepunt van de kredietcrisis. Cijfers van de World Gold Council laten zien dat de belangstelling voor het edelmetaal wereldwijd toeneemt, maar dat vooral Duitsers veel meer goud kopen. De vraag naar gouden munten en goudbaren was in Duitsland met 90,5 ton zelfs 35% hoger dan in de tweede helft van vorig jaar. Ter vergelijking, wereldwijd steeg de vraag in dezelfde periode met ongeveer 20%.

Voor veel Duitsers is goud een manier om hun vermogen te beschermen tegen inflatie en geldontwaarding. De hyperinflatie van de Weimarrepubliek, precies honderd jaar geleden, zit nog altijd in het collectieve geheugen. Veel Duitsers verloren in die tijd al hun spaargeld, omdat het geld in een paar jaar tijd compleet waardeloos werd. Tegenwoordig is de angst voor hyperinflatie niet zo groot, maar steeds meer mensen maken zich wel zorgen over de koopkracht van het geld. Vooral in Duitsland, waar de rente extreem laag is en de inflatie de laatste maanden snel oploopt. Ook bestaat er in Duitsland veel onvrede over het monetaire beleid van de ECB. De centrale bank zou zich teveel laten leiden door de zuidelijke eurolanden en te weinig oog hebben voor de spaarzame Duitsers.

Negatieve rente

Door een vlucht naar veiligheid is de rente in Duitsland veel harder gedaald dan in andere Europese landen. Op het moment van schrijven levert een 10-jaars staatslening een negatief rendement op van -0,4%. Vermogende spaarders betalen bij veel Duitse banken zelfs een half procent rente. Ondertussen is de inflatie opgelopen tot meer dan 3%, het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Dat betekent dat Duitse spaarders jaarlijks bijna vier procent aan koopkracht inleveren. Daardoor is het aantrekkelijker om goud te kopen, omdat het edelmetaal geen negatieve rente kent. Ook biedt het over langere termijn betere bescherming tegen geldontwaarding. De afgelopen vijftig jaar is de goudprijs met gemiddeld 8% per jaar gestegen.

Duitse spaarders hebben nog meer reden om in edelmetalen te beleggen. Veel banken zitten namelijk helemaal niet te wachten op het spaargeld van hun klanten. Zoals we eerder al schreven proberen banken spaarders te verleiden om te verhuizen naar een andere bank. Ze kunnen het spaargeld van klanten niet kwijt en parkeren het daarom bij de ECB, waarover ze een half procent depositorente per jaar betalen. Die kosten berekenen banken in toenemende mate door aan spaarders. Daarom is goud kopen voor steeds meer mensen in Duitsland het nieuwe sparen geworden.

Dit artikel verscheen eerder op Goudstandaard

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »