Duitse oppositiepartij verwerpt NAVO-doelstelling van 2%

Duitsland moet de NAVO-doelstelling om jaarlijks twee procent van het bruto binnenlands product uit te geven aan defensie loslaten, zo schrijven Martin Schulz en Thomas Oppermann van de sociaaldemocratische partij (SPD) in een opiniestuk dat onlangs verscheen in de Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Volgens beide SPD-politici moeten de defensie-uitgaven van Duitsland niet bepaald worden aan de hand van een “irrelevant quotum”, maar aan de hand van een logische inventarisatie van de veiligheidssituatie. Ook kan het defensiebudget volgens beide heren beter geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van een soeverein Europees leger, dat onafhankelijk van de NAVO kan opereren.

De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, verklaarde begin deze week dat Duitsland haar verplichting aan de NAVO wil nakomen door de uitgaven voor defensie geleidelijk op te schroeven naar het quotum van twee procent. Dat betekent een verdubbeling ten opzichte van de huidige defensie-uitgaven van ongeveer €37 miljard per jaar.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]