Duitse minister van Financiën op bezoek in Iran

Het betaalsysteem dat Europese landen kunnen gebruiken voor handel met Iran is bijna gereed. Dat zei de Duitse minister van Financiën Heiko Maas maandag voorafgaand aan zijn ontmoeting met de Iraanse president Rouhani. Dit nieuwe betaalsysteem genaamd INSTEX is door verschillende Europese landen ontwikkeld om Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen.

Verschillende Europese landen willen hun handelsrelatie met Iran in stand houden, maar door Amerikaanse sancties wordt dat verhinderd. De Verenigde Staten stapten vorig jaar uit het internationale akkoord met Iran, waarna sancties werden opgelegd aan de oliesector en de financiële sector van het land. De Europese Unie wil de afspraken uit het internationale akkoord nakomen en wordt daarin gesteund door andere grote economische blokken als China en Rusland.

Nieuw betaalsysteem voor Iran

Heiko Maas zei in een persconferentie na afloop van de ontmoeting met zijn Iraanse collega Javad Zarif dat het nieuwe betaalsysteem ‘in de nabije toekomst’ gereed is. “Het is een nieuw soort instrument, dus het is niet zo eenvoudig te operationaliseren”, aldus Maas. Het betaalsysteem stelt Iraanse bedrijven in staat om betalingen te ontvangen uit Europa, al is nog onduidelijk hoe dat precies in zijn werk gaat. Voor zover bekend zal het betaalsysteem niet gebruikt worden voor oliegerelateerde transacties.

De Duitse minister Maas waarschuwde dat een mogelijk conflict in Iran een bedreiging kan vormen voor de gehele regio. Hij zei dat Europese landen ervan overtuigd zijn dat het beter is om de internationale deal overeind te houden. De Iraanse minister Zarif schreef op twitter dat dialoog tussen landen cruciaal is en dat de ‘economische oorlog’ van president Trump de oorzaak is van alle spanningen.

https://twitter.com/HeikoMaas/status/1138106843606265857

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.