Duitse minister van Financiën op bezoek in Iran

Het betaalsysteem dat Europese landen kunnen gebruiken voor handel met Iran is bijna gereed. Dat zei de Duitse minister van Financiën Heiko Maas maandag voorafgaand aan zijn ontmoeting met de Iraanse president Rouhani. Dit nieuwe betaalsysteem genaamd INSTEX is door verschillende Europese landen ontwikkeld om Amerikaanse sancties tegen Iran te omzeilen.

Verschillende Europese landen willen hun handelsrelatie met Iran in stand houden, maar door Amerikaanse sancties wordt dat verhinderd. De Verenigde Staten stapten vorig jaar uit het internationale akkoord met Iran, waarna sancties werden opgelegd aan de oliesector en de financiële sector van het land. De Europese Unie wil de afspraken uit het internationale akkoord nakomen en wordt daarin gesteund door andere grote economische blokken als China en Rusland.

Nieuw betaalsysteem voor Iran

Heiko Maas zei in een persconferentie na afloop van de ontmoeting met zijn Iraanse collega Javad Zarif dat het nieuwe betaalsysteem ‘in de nabije toekomst’ gereed is. “Het is een nieuw soort instrument, dus het is niet zo eenvoudig te operationaliseren”, aldus Maas. Het betaalsysteem stelt Iraanse bedrijven in staat om betalingen te ontvangen uit Europa, al is nog onduidelijk hoe dat precies in zijn werk gaat. Voor zover bekend zal het betaalsysteem niet gebruikt worden voor oliegerelateerde transacties.

De Duitse minister Maas waarschuwde dat een mogelijk conflict in Iran een bedreiging kan vormen voor de gehele regio. Hij zei dat Europese landen ervan overtuigd zijn dat het beter is om de internationale deal overeind te houden. De Iraanse minister Zarif schreef op twitter dat dialoog tussen landen cruciaal is en dat de ‘economische oorlog’ van president Trump de oorzaak is van alle spanningen.

https://twitter.com/HeikoMaas/status/1138106843606265857

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]