Dreigt economische depressie en deglobalisering?

Beleggers moeten zich voorbereiden op een economische depressie die drie keer zo erg is als de financieel-economische crisis van 2008. Dat zegt hedgefondsmanager Kyle Bass, die in de vorige crisis bekendheid kreeg door succesvol te speculeren tegen de Amerikaanse huizenmarkt. Hij verwacht dat de Amerikaanse economie met 7% tot 10% zal krimpen, percentages die horen bij een depressie.

Deze percentages zijn niet uit de lucht gegrepen, want ook de Federal Reserve houdt rekening met een extreme daling van het bbp. De centrale bank verwacht namelijk een economische krimp van bijna 42% van het eerste naar het tweede kwartaal. Ook instituten als het IMF en de OESO hebben hun verwachtingen voor de groei van de wereldeconomie al drastisch naar beneden bijgesteld.

Ook in de reële economie zien we de impact van de coronacrisis. Zo houdt de OPEC dit jaar rekening houdt met een een forse daling van de wereldwijde vraag naar olie en verwacht containervervoerder Maersk in het tweede kwartaal een kwart minder containers te vervoeren. Ook dat wijst op een sterke vraaguitval in de wereldeconomie. Slaat deze coronacrisis om in een depressie? En wat voor gevolgen heeft dat voor de wereldhandel?

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]