Draghi: "Wij streven geen wisselkoersbeleid na"

Draghi: "Wij streven geen wisselkoersbeleid na"

De ECB is bereid meer monetaire stimulering toe te passen als de economische situatie verslechtert of de inflatie verder afwijkt van de doelstelling van de centrale bank. Dat zei ECB-president Mario Draghi deze week tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de centrale bank in het Portugese stadje Sintra. Hij zei dat er mogelijkheden zijn om de rente te verlagen en om het opkoopprogramma verder uit te breiden.

Met deze uitspraken wist Draghi de financiële markten opnieuw in beweging te brengen. De euro zakte verder weg ten opzichte van de dollar, terwijl de Europese aandelenmarkten opveerden. Ook in de Verenigde Staten werd deze beweging opgemerkt. President Trump beschuldigde de Europese Centrale Bank van het manipuleren van de wisselkoers, met als doel de Europese economie te ondersteunen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1140935620291964928

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1140988251584569350

Draghi: "Wij streven geen wisselkoersbeleid na"

Tijdens de paneldiscussie van de ECB kreeg Draghi de gelegenheid om te reageren op de opmerkingen van de Amerikaanse president. Hij zei dat de ECB haar monetaire beleid uitsluitend baseert op haar mandaat van prijsstabiliteit, dat gedefinieerd wordt als een inflatie van dicht bij de 2% op de middellange termijn. Hij voegde eraan toe dat de centrale bank geen wisselkoers nastreeft. Na een korte stilte volgde er een applaus.

Internationale rol van de euro

In dezelfde paneldiscussie gaf Draghi ook een toelichting op de internationale rol van de euro. Volgens hem is kan gebruik van de euro als internationale valuta niet worden afgedwongen. Wel noemt hij een aantal voorwaarden waaraan een munt moet voldoen, voordat deze een internationale rol kan gaan spelen.

Hij zei dat de Eurozone nog geen sterke bankenunie en kapitaalmarktunie heeft en dat er ook nog geen universele en risicovrije activa bestaat waar de wereld vermogen in kan aanhouden. Met dat laatste doelt hij op Eurobonds, obligaties die gezamenlijk door alle Eurolanden worden uitgegeven. Als de Eurozone dit allemaal wel heeft, dan zal de euro volgens Draghi vanzelf net zo belangrijk worden als de Amerikaanse dollar.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »