Donald Tusk haalt uit naar Trump: “Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig”

Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, heeft woensdag hard uitgehaald naar de Amerikaanse president Trump. Met zijn besluit om de internationale deal met Iran te verbreken heeft Trump haar Europese bondgenoten ‘van alle illusies verlost’.

Volgens voorzitter Tusk moet de Europese Unie eensgezind het hoofd bieden aan de ‘grilligheid en wispelturigheid van de Amerikaanse regering’. In een persconferentie zei de voorzitter van de Europese Raad het volgende. Woorden die hij ook via zijn twitter account de wereld in stuurde.

“Als we kijken naar de meest recente beslissing van Trump, dan kun je je zelfs afvragen of je met zulke bondgenoten nog wel vijanden nodig hebt. Maar eerlijk gezegd moet Europa dankbaar zijn voor Trump, omdat we dankzij hem van alle illusies verlost zijn. Hij heeft ons doen realiseren dat wanneer je een helpende hand nodig hebt, dat je die zult vinden aan het uiteinde van je arm.”

Deal met Iran verdeelt Europa en VS

Europa en de Verenigde Staten verschillen van mening over de internationale deal met Iran. Trump is van mening dat Iran teveel ruimte krijgt om kernwapens te ontwikkelen en legt daarom opnieuw zware economische sancties op aan Iran. Europa daarentegen wil de handelsrelatie met Iran versterken en probeert de deal koste wat kost overeind te houden.

Europa probeert sinds de internationale deal weer zaken te doen met Iran en te investeren in de energiesector van het land. De Verenigde Staten daarentegen doen vrijwel geen zaken met Iran en proberen het land economisch te isoleren. Dat er in Europa andere belangen zijn dan in de Verenigde Staten is met het besluit van Trump voor iedereen duidelijk geworden.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]