Dollar als financieel wapen?

De dollar is nog steeds de belangrijkste wereldhandelsmunt en dat geeft de Verenigde Staten veel macht. En die macht wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt als een wapen om andere landen onder druk te zetten. Met economische sancties tegen landen als Iran, Rusland, Noord-Korea en Venezuela begint het besef door te dringen dat een grote afhankelijkheid van het dollarsysteem ook bepaalde risico’s met zich meebrengt.

Deze ontwikkelingen verklaren waarom andere landen in de wereld steeds meer initiatieven nemen om in eigen valuta te handelen en de afhankelijkheid van dollars te verminderen. Het politieke risico is daarmee mogelijk nog groter dan het economische risico van de Amerikaanse staatsschuld van $20 biljoen en het jaarlijkse begrotingstekort van de Verenigde Staten.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]