Documentaire: De Chinese Zijderoute

De Chinese president Xi Jinping kwam in 2013 met het plan om de oude Zijderoute nieuw leven in te blazen. Onder zijn leiding werd een nieuwe Aziatische investeringsbank opgericht, waar inmiddels tientallen landen op het Euraziatische continent aan deelnemen. Door de financiële middelen van verschillende landen te bundelen kan een gezamenlijk doel worden gerealiseerd, namelijk de aanleg van een snellere en betere handelsroute op het Euraziatische continent.

De nieuwe Zijderoute begint in Chongqing, een megastad in het Chinese binnenland dat meer dan 30 miljoen inwoners telt. In deze stad zitten veel bedrijven die goederen produceren voor export naar de hele wereld, waarvan een aanzienlijk gedeelte naar Europa. Veel van deze producten worden met containerschepen vervoerd, die ongeveer een maand onderweg zijn om de havens in West-Europa te bereiken.

Deutsche Welle maakte een documentaire over de nieuwe Zijderoute, die Europa en Azie letterlijk dichter bij elkaar moet brengen. Wat zijn de economische gevolgen van deze route? En wat betekent het voor de machtsverhoudingen op het Euraziatische continent?


Lees ook:

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]