DNB verscherpt toezicht op aanbieders virtuele munten

DNB verscherpt toezicht op aanbieders virtuele munten

Nederlandse aanbieders van virtuele munten moeten voortaan een register bijhouden van iedereen die virtuele munten verhandelt via hun platform. Dit is het gevolg van strengere regelgeving van de Nederlandsche Bank (DNB). Zo moeten aanbieders de identiteit van alle klanten verifiëren en bijhouden of er klanten tussen zitten die op een Europese sanctielijst staan. Ook moeten klanten hun portemonnee voor virtuele munten - een zogeheten wallet - verifiëren.

Nederland is het eerste land in Europa dat zulke strenge regels hanteert voor aanbieders van virtuele munten. Volgens DNB is deze strenge regelgeving nodig om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. Platforms die virtuele munten verhandelen moeten transacties van personen op de sanctielijst kunnen blokkeren en aangeven bij de centrale bank. Deze nieuwe regels roepen veel weerstand op bij bezitters van virtuele munten, omdat deze nieuwe regels inbreuk maken op de privacy.

Verscherpt toezicht op virtuele munten

De Nederlandsche Bank maakte deze nieuwe regelgeving in mei al bekend. Het kwam voor veel cryptobedrijven hard aan, omdat ze aanzienlijk meer kosten moeten maken voor toezicht en klantonderzoek. Veertien cryptobedrijven die probeerden een officiële registratie bij DNB binnen te halen zijn de afgelopen maanden afgehaakt vanwege de hoge kosten. Het zou al snel gaan om enkele tienduizenden euro's. Voor sommige bedrijven komen de nieuwe regels te snel om hun bedrijfsproces aan te passen.

Cryptobedrijven hadden nog tot 21 november de tijd om aan de strengere eisen te voldoen. Bedrijven die deze deadline niet hebben gehaald moeten hun activiteiten staken, wat betekent dat veel kleine aanbieders van virtuele munten zullen wegvallen. Alleen de grote spelers hebben de middelen om klantonderzoek te doen en een uitgebreid register bij te houden. Veel kleine spelers zijn gestopt of hebben hun activiteiten naar het buitenland verplaatst, waar de regels minder streng zijn.

Autoriteiten willen meer controle

Ook andere Europese landen zullen de wetgeving omtrent virtuele munten aanscherpen, omdat het onderdeel is van Europese regelgeving ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Dat betekent dat het steeds moeilijker zal worden om anoniem virtuele munten te kopen of te verkopen. Dat terwijl anonimiteit juist een van de speerpunten is van cryptovaluta. Ook bieden virtuele munten de mogelijkheid om betalingen te doen buiten het zicht van financiële instellingen.

Het lijkt erop dat de autoriteiten meer grip willen op alle alternatieve vormen van vermogen die ze niet volledig kunnen controleren. Denk bijvoorbeeld aan het ontmoedigingsbeleid ten aanzien van contant geld en de beperkingen ten aanzien van anoniem goud kopen. Eind vorig jaar besloot de Duitse regering de limiet voor anonieme aankopen van goud van €10.000 naar €2.000 te verlagen. De verwachting is dat meer landen strengere regels zullen doorvoeren om anonieme transacties van virtuele munten en edelmetalen aan banden te leggen.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »