Dmitri Trenin over het spanningsveld tussen Rusland en de VS

Het wordt tijd om de relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten te herzien. Dat zegt Dmitri Trenin, directeur van de Russische denktank Carnegie Moscow Center, in een interview met Eurasia Group Foundation.

Volgens Trenin heeft de Westerse wereld geen goede beeldvorming van Rusland, omdat men via de media alleen maar gekleurde informatie krijgt. Aan de ene kant wordt een karikatuur van Rusland gemaakt die overdreven pessimistisch is, terwijl aan de andere kant een karikatuur wordt gemaakt die een buitengewoon optimistisch beeld schetst. Beide staan ver verwijderd van de realiteit, die aanzienlijk complexer is.

Het spanningsveld waar we volgens Trenin vandaag mee te maken hebben is dat de Verenigde Staten streven naar dominantie en leiderschap in de wereld, terwijl Rusland streeft naar een oligopolistische (multipolaire) wereldorde waarin een handvol landen op basis van wederzijds respect de macht verdelen en de belangrijkste besluiten nemen.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]