Dit moet u weten over de repomarkt

Afgelopen maanden hebben we op Geotrendlines al vaak en uitvoerig geschreven over de repomarkt. Dit is de markt waar financiële instellingen geld verstrekken en lenen op basis van onderpand. Dat gebeurt meestal met staatsobligaties, maar ook met bedrijfsleningen en hypotheekleningen. Banken gebruiken de repomarkt om hun liquiditeitspositie te beheren, terwijl hedgefondsen en institutionele beleggers dit soort obligaties via de repomarkt uitlenen om extra rendement te behalen.

De repomarkt is een cruciaal onderdeel van het financiële systeem dat tot op heden weinig aandacht heeft gekregen in de reguliere media. Toch is het essentieel om deze markt goed te begrijpen en te volgen. Het geeft namelijk inzicht in de werking van het totale financiële systeem en waarom centrale banken er alles aan doen om de obligatiemarkt te ondersteunen. Ook verklaart het de uitzonderlijk lage en zelfs negatieve rente op staatsleningen.

Lees verder op Geotrendlines Insider

(348 woorden, 38% getoond)

Verder lezen?

Dit Insider artikel is uitsluitend bestemd voor abonnees. Wilt u verder lezen? Neem dan een abonnement op Geotrendlines Insider.

Abonneer nu!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]