Dieptepunt consumentenvertrouwen en hoogtepunt huizenprijzen

Het wordt steeds duidelijker dat ook Nederlanders geraakt zullen worden door de hoge energieprijzen en de hoge inflatie. Zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorige week dat niet alleen het consumentenvertrouwen, maar ook de koopbereidheid bij Nederlanders naar het laagste niveau ooit is gedaald.

Het consumentenvertrouwen daalde in juni naar -50. Dat was ruim onder het gemiddelde van -9 over de afgelopen twintig jaar en ook lager dan het dieptepunt van -31 aan het begin van de coronacrisis. De koopbereidheid daalde in juni naar -37, het laagste niveau sinds het begin van de meting in 1986. Overigens bereikte ook het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten en Duitsland nieuwe dieptepunten.

Consumenten waren pessimistisch over zowel hun financiële situatie over de afgelopen twaalf maanden als over de komende twaalf maanden. Ook over het doen van grote aankopen waren Nederlandse consumenten nog nooit zo negatief. Dat voorspelt weinig goeds voor de Nederlandse economie en huizenmarkt, waar de schulden torenhoog zijn.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Eric Mecking

drs. Eric Mecking is historicus, schrijver, spreker, financieel-economisch analist en adviseur. Hij heeft zich gespecialiseerd in cyclisch denken en beursanalyses. Zijn unieke cyclische beleggingssysteem - Trend Tracker - gebruikt hij om te handelen op de financiële markten en om de belangrijkste beursontwikkelingen bij te houden voor Geotrendlines.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]