Dick Berlijn: “Nederland moet veiligheidsbeleid herzien”

Nederland moet haar veiligheidsbeleid herzien, omdat de rol van trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten niet is vol te houden. In plaats daarvan moeten Europese landen streven naar ‘strategische autonomie’ binnen een Europees samenwerkingsverband. Dat zegt Dick Berlijn, voormalig commandant der Strijdkrachten, in een interview met de Volkskrant.

Volgens Berlijn is het leiderschap van de Verenigde Staten binnen de NAVO de laatste jaren veranderd. In plaats van overleg wordt nu steeds vaker ‘power play’ gespeeld, waarbij de Amerikanen druk uitoefenen op Europese bondgenoten. Een voorbeeld daarvan was de Amerikaanse missie in Syrië, waarbij de Amerikaanse ambassadeur veel druk op Nederland uitoefende om troepen te leveren.

Iran

Ook ten aanzien van Iran verloopt de militaire samenwerking met de Verenigde Staten niet optimaal. De Verenigde Staten willen de druk op Iran opvoeren, maar Europese landen zitten daar niet op te wachten. Daarom zijn Europese landen, waaronder ook Nederland, terughoudend om deel te nemen aan een door de Amerikanen geleide missie in de Straat van Hormuz. Europese landen vinden het belangrijk dat deze belangrijke vaarroute open blijft, maar willen niet betrokken raken bij een mogelijke confrontatie met Iran.

“Als je deelneemt aan een Amerikaans programma gericht op regime change, dan escaleer je de situatie. Dat is iets anders dan deelnemen aan een Europese missie die neutraal ervoor wil zorgen dat vrije doorgang wordt gegarandeerd.”

Volgens Berlijn moet Europa een meer zelfstandig buitenlands beleid voeren dat de belangen van Europese landen behartigt. Een door de Amerikanen geleide missie om Iran onder druk te zetten gaat tegen het Europese belang in, namelijk het in stand houden van de internationale deal met Iran. De Verenigde Staten zegden deze afspraken eenzijdig op, terwijl Iran zich aan alle afspraken heeft gehouden.

Europees veiligheidsbeleid

Volgens Berlijn bestaan er binnen Europa al veel militaire samenwerkingsverbanden die goed en effectief werken, maar gebeurt er nog te weinig om de Europese defensie slagvaardiger te maken. Naast militaire middelen zijn er ook politieke structuren nodig om die militaire slagkracht in te zetten. Op dat terrein vindt hij Europa nog steeds te passief.

Volgens de voormalig commandant der Strijdkrachten moeten we dankbaar zijn voor alles wat er in het verleden is gebeurd, maar komt er ook een moment waarop Europa moet opstaan voor haar eigen belangen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Lees ook:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.