Deutsche Bank: "Negatieve rente ruïneert het financiële systeem"

Deutsche Bank: "Negatieve rente ruïneert het financiële systeem"

Negatieve rente zal op de lange termijn het financiële systeem ruïneren, omdat het voor meer verdeeldheid zorgt in de samenleving. Daarvoor waarschuwt Christian Sewing, de topman van Deutsche Bank. Hij verwacht dat nieuwe monetaire verruiming door de ECB weinig effect zal hebben, terwijl de negatieve bijwerkingen zullen toenemen.

De topman van Deutsche Bank voorziet meer verdeeldheid in de samenleving, omdat het monetaire beleid van de centrale bank de prijzen van activa verder zal opdrijven. Ondertussen krijgen spaarders, die nu al €160 miljard per jaar aan negatieve rente betalen, de rekening gepresenteerd. Daarmee wordt de vermogensongelijkheid alleen maar groter.

Negatieve rente

De verwachting is dat de ECB volgende week nieuwe stimulering zal aankondigen, waarschijnlijk in de vorm van een renteverlaging en een nieuw opkoopprogramma. Vooral die verwachte renteverlaging roept uit verschillende hoeken weerstand op. Voor spaarders, beleggingsfondsen en pensioenfondsen betekent het minder rendement, terwijl banken openlijk twijfelen aan het nut van nog een renteverlaging.

Volgens de topman van Deutsche Bank zullen klanten geen euro extra investeren als de centrale bank de rente met 10 basispunten verlaagt. "Misschien dat overheden dan goedkoper kunnen herfinancieren, maar het heeft ernstige bijwerkingen."

Banken in de knel

Niet alleen spaarders hebben last van de negatieve rente. Ook voor banken heeft het beleid van de ECB zeer nadelige consequenties. Verschillende banken overwegen de negatieve rente door te berekenen aan spaarders, omdat de winstgevendheid anders in gevaar komt. Europese banken doen het de laatste jaren veel slechter dan Amerikaanse, omdat het verdienmodel in Europa door de lagere rente meer onder druk staat.

De problematische toestand van de bankensector heeft ook gevolgen voor de Europese economie. Banken zijn terughoudend met het verlenen van krediet, waardoor de positieve effecten van een lagere rente amper benut worden. Dat probleem kan de centrale bank niet oplossen door de rente nogmaals te verlagen.

Spaarder wordt getroffen

Ook Sergio Ermotti, de topman van het Zwitserse UBS, waarschuwt de ECB voor een nieuwe renteverlaging. Volgens hem zullen spaarders de dupe worden van dit beleid. Er is nu een 'absurde situatie' ontstaan waarin banken helemaal geen spaargeld meer willen hebben, aldus Ermotti. Banken parkeren hun overtollige reserves bij de centrale bank, waarvoor ze 0,4% rente op jaarbasis betalen. Dat betekent dat ze in de praktijk vaak geld moeten toeleggen op de spaartegoeden die ze beheren.

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »