Deutsche Bank introduceert negatieve spaarrente

In navolging op veel andere banken introduceert ook Deutsche Bank negatieve spaarrente. Dat schrijft het Duitse Handelsblatt. Vermogende particulieren gaan vanaf 18 mei een half procent rente betalen over tegoeden boven de grens van €100.000. Deze negatieve rente correspondeert met de depositorente van -0,5% die de ECB in rekening brengt voor tegoeden die banken bij de centrale bank parkeren.

Tot op heden heeft Deutsche Bank alleen negatieve rente doorberekend aan zakelijke klanten. Nu moeten ook particulieren eraan geloven. Door de grens van €100.000 ontziet de bank kleine spaarders, die voorlopig genoegen moet nemen met nul rente. Met deze maatregel berekent de bank effectief negatieve rente over driekwart van alle spaartegoeden. Dat komt omdat een groot deel van het spaargeld op een klein aantal bankrekeningen staat.

Negatieve spaarrente

Duitse banken beheren naar verhouding relatief veel spaargeld. Daardoor worden ze extra hard geraakt door het rentebeleid van de ECB. In totaal hebben Duitse banken al miljarden euro’s aan boeterente afgedragen aan de centrale bank. In het geval van Deutsche Bank ging het vorig jaar om een paar honderd miljoen euro.

De ECB hoopt met dit negatieve rentebeleid spaargedrag te ontmoedigen en consumptie te stimuleren. Ook kan het spaarders aanzetten om hun geld te gaan beleggen. Banken waren in eerste instantie terughoudend om negatieve rente door te bereken, maar ze gaan nu toch overstag. Momenteel treft deze maatregel alleen de meest vermogende particulieren.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]