Deutsche Bank: Goudprijs gaat verder stijgen

Deutsche Bank: Goudprijs gaat verder stijgen

De goudprijs zal de komende tijd verder stijgen, zo verwachten analisten van Deutsche Bank. Ondanks de scherpe prijsdaling van eind februari blijven de fundamentele argumenten om goud te bezitten intact. Door de vlucht naar veilige havens is de rente scherp gedaald, waardoor goud een aantrekkelijker alternatief is geworden. Ook overwegen centrale banken nieuwe monetaire stimulering in de vorm van renteverlagingen en opkoopprogramma's. Dat is positief voor goud, zoals we deze week al zagen na de renteverlaging van de Federal Reserve.

Volgens Deutsche Bank is de situatie vandaag de dag fundamenteel anders dan in 2013. Ook toen daalde de goudprijs, maar dat gebeurde tegen de achtergrond van monetaire verkrapping. De Fed was gestopt met het opkopen van leningen en begon voor het eerst te praten over tapering, het afbouwen van de balans. Nu wijzen alle signalen op meer monetaire en fiscale stimulering, aangezien verschillende centrale banken al hebben aangegeven dat ze klaar staan om in te grijpen.

Correctie goudprijs

Eind februari gingen de aandelenkoersen zo hard onderuit dat beleggers zelfs hun posities in goud moesten verkopen. Ook partijen die met geleend geld in de markt zaten deden hun posities van de hand, waardoor de goudprijs vorige week vrijdag uiteindelijk meer dan 3% onderuit ging. Dit zagen we ook tijdens de financiële crisis van 2008, toen de goudprijs mee omlaag ging. Beleggers moesten al hun posities verkopen om margeverplichtingen af te dekken. In een paar maanden tijd daalde de prijs toen van $900 naar $700 per troy ounce, om vervolgens een lange rit omhoog te maken tot $1.920 per troy ounce in 2011.

Deutsche Bank verwachtte dat de koers na de correctie van vorige week vrijdag weer zou gaan stijgen. Tot op heden krijgt de bank daarin gelijk, want sinds de renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank is de goudprijs weer hard opgelopen. De lage rente zet de dollar onder druk, waardoor goud in deze valuta extra hard stijgt. De koers in euro's steeg minder hard, omdat de euro ook in waarde steeg.

Goud blijft veilige haven

De plotselinge verkoopgolf in goud maakte beleggers nerveus, maar volgens Deutsche Bank is er zeker geen reden tot paniek. Analisten van de bank verwachten dat het edelmetaal haar rol van veilige haven weer zal oppakken, zeker als meer centrale banken stappen zetten in de richting van extra monetaire stimulering. Zo liet de renteverlaging van de Fed de goudprijs die dag met 3% stijgen, terwijl aandelenmarkten juist onderuit ging. Het edelmetaal beweegt daarmee weer in dezelfde richting als die andere veilige haven, namelijk staatsleningen.

Goudprijs in dollars weer hersteld van correctie

Goudprijs in euro's stijgt ook, maar minder hard vanwege wisselkoerseffect

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »