Deutsche Bank: ‘Centrale banken kunnen een nieuwe crisis niet aan’

Centrale banken hebben hun instrumenten al grotendeels gebruikt en hebben niet veel mogelijkheden meer om een wereldwijde economische crisis op te vangen. Daarvoor waarschuwde Christian Sewing, de topman van Deutsche Bank, eerder deze week tijdens een conferentie voor bankiers in Londen. Hij zei dat centrale banken als de ECB en de Federal Reserve geen conventionele instrumenten meer over hebben in een volgende crisis.

“Ik maak me vooral zorgen over een reeks van financiële en geopolitieke risico’s, uiteenlopend van de situatie in Hong Kong tot de spanningen in het Midden-Oosten. De wereld verkeert in een uitzonderlijke macro-economische situatie die lastig te voorspellen valt. Dat maakt het mogelijk nog meer volatiel.”

Sewing bekritiseerde het besluit van de ECB om de rente nog verder te verlagen. Hij zei dat er onder economen een brede consensus is dat een nog lagere rente maar weinig effect zal hebben. Volgens hem zijn er weinig klanten bij Deutsche Bank die meer gaan investeren als de kosten om te lenen 10 basispunten lager worden.

Negatieve rente

De topman van de grootste bank van Duitsland liet zich eerder ook al zeer negatief uit over het monetaire beleid. Begin deze maand zei hij dat een negatieve rente het financiële systeem op lange termijn zal ruïneren. Ook zei hij dat nieuwe renteverlagingen door centrale banken maar weinig resultaat zullen opleveren. Toch besloten zowel de ECB als de Federal Reserve deze maand de rente verder te verlagen.

Deutsche Bank worstelt nog steeds met de gevolgen van de kredietcrisis. Niet alleen heeft het imago van de bank door verschillende schandalen schade opgelopen, ook moet de bank drastisch bezuinigen om de winst op peil te houden. Zo wil ze 18.000 banen schrappen om kosten te besparen. Het aandeel van de bank is de laatste jaren fors gedaald, net als dat van veel andere Europese banken.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]