Denemarken onder druk wegens Nord Stream 2

Denemarken onder druk wegens Nord Stream 2

Denemarken staat voor een groot dilemma, omdat het land een belangrijke stem heeft in de aanleg van de Nord Stream 2 pijpleiding. De geplande route voor deze 1.225 kilometer lange pijpleiding van Rusland naar Duitsland loopt voor een gedeelte door de territoriale wateren van Denemarken, wat betekent dat Gazprom en haar vijf Europese partners toestemming nodig hebben om het project voort te zetten.

Tot op heden heeft Denemarken nog geen besluit kunnen nemen, omdat het land meer tijd nodig heeft om alle belangen af te wegen. Lobbyisten uit Rusland, verschillende Europese landen en de Verenigde Staten proberen allemaal invloed uit te oefenen op dit proces, maar uiteindelijk is het Denemarken zelf dat kan bepalen of de Nord Stream 2 project in de huidige vorm voortgezet kan worden of niet.

"Dit draait niet om aardgas, die is een van de meest belangrijke beslissingen ten aanzien van het buitenlands beleid sinds de Koude Oorlog", zo verklaarde beleidsonderzoeker Hans Mouritzen van het Danisch Institute for International Studies tegenover Reuters.

Duivels dilemma voor Denemarken

Kiest Denemarken ervoor groen licht te geven voor dit project, dan zal dat in bepaalde landen zeer negatief ontvangen worden. De Verenigde Staten hebben zich al openlijk uitgesproken tegen de aanleg van deze pijpleiding, omdat deze Europa nog afhankelijker maakt van energie uit Rusland.

Reuters schrijft dat Amerikaanse diplomaat Sandra Oudkirk vorige week een bezoek aan de Deense hoofdstad Kopenhagen heeft gebracht om het Amerikaanse standpunt over de Nord Stream 2 duidelijk te maken en te onderzoeken in hoeverre Denemarken dit project kan tegenhouden.

Ook in Kiev zal een dergelijk besluit zeer slecht ontvangen worden, omdat zij de Nord Stream 2 als een directe concurrent zien voor de pijpleidingen die door Oekraïne lopen. Ze vrezen dat dit direct ten koste zal gaan van de transportroute door Oekraïne, waardoor een belangrijke bron van inkomsten komt te vervallen.

Waarschijnlijk zal ook de relatie met Polen er niet beter op worden als Denemarken goedkeuring geeft voor de Nord Stream 2. Polen heeft veel geïnvesteerd in het bouwen van een netwerk voor vloeibaar aardgas, een project dat ondermijnd wordt als omliggende landen met de Nord Stream meer goedkoop Russisch aardgas kunnen afnemen.

Nord Stream 2 gaat door Deense territoriale wateren (Bron: Gazprom)

Andere route

Geeft Denemarken geen toestemming voor het project, dan moet de route voor de Nord Stream 2 verlegd worden. Volgens Allseas, het bedrijf dat de pijpleiding zal aanleggen, zal deze aanpassing slechts 5% aan het totale kostenplaatje van €9,5 miljard toevoegen, maar een andere bron verklaarde tegenover Reuters dat het omleggen met aanzienlijke kosten gepaard zal gaan.

Het aanpassen van de route zorgt ook voor vertraging, waardoor het Russische Gazprom volgend jaar een minder sterke onderhandelingspositie heeft bij de nieuwe onderhandelingen met Oekraïne. Ook maakt Denemarken zich met het tegenhouden van de pijpleiding niet populair bij de landen die geïnvesteerd hebben in de Nord Stream 2. De helft van de totale kosten van het project worden gedragen door het Russische Gazprom, de overige helft door het Nederlands-Britse Shell, het Franse Engie, het Oostenrijkse OMV, het Italiaanse Uniper en het Duitse Wintershall.

Volgens voorstanders is de Nord Stream 2 noodzakelijk om de Europese vraag naar aardgas voor de toekomst veilig te stellen. De verwachting is dat de vraag naar aardgas de komende jaren verder zal toenemen, terwijl de Europese productie daalt. Tegenstanders vrezen dat de afhankelijkheid van Rusland voor aardgas, die nu al aanzienlijk is, nog verder zal toenemen.

Lees ook:

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »