De internationale rol van de euro

De euro begint zich steeds meer als een internationale munt te gedragen. Niet alleen wordt de munt internationaal vaker gebruikt, ook krijgt de obligatiemarkt in euro’s steeds meer momentum. Daarnaast valt op dat verschillende grondstoffenvaluta steeds meer met de euro meebeweegt dan met de dollar. Volgens Claudio Borio, hoofdeconoom van de Bank for International Settlements (BIS), laat dit alles zien dat de internationale rol van de euro nog steeds wordt onderschat.

In een openbare hoorzitting van het Europees Economisch en Sociaal Comité over de versterking van de internationale rol van de euro beargumenteerde de hoofdeconoom van de BIS dat de euro in bepaalde opzichten de laatste jaren sterker is geworden.

Interessant zijn de opmerkingen die hij maakt over de mogelijkheid om grondstoffen als olie af te rekenen met euro’s in plaats van dollars. Dit zou volgens hem niet alleen de het bereik van het buitenlandse beleid van de Verenigde Staten kunnen beperken, maar ook de aanzet kunnen geven naar een grotere rol voor de euro als financieringsvaluta.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]