De-dollarisatie: China en Rusland dumpen de dollar?

Opkomende economieën als Rusland en China zouden er alles aan doen om de machtspositie van de dollar af te breken. Denk aan oliecontracten in andere valuta en aan valutaswaps. De Russische president Poetin zei vorig jaar zelfs dat de rol van de dollar moet worden herzien, omdat de Verenigde Staten hun machtspositie zouden misbruiken. Nieuwe cijfers bevestigen dat Rusland steeds meer in andere valuta handelt dan de dollar. Ook hebben de twee landen hun dollarreserves de laatste jaren afgebouwd.

Er is echter een groot verschil tussen landen die op eigen initiatief dollarreserves afbouwen (de-dollarisatie) en landen die door omstandigheden worden gedwongen om hun reserves aan te spreken (dollarschaarste). De mainstream media, maar ook alternatieve media, schreven de ontwikkelingen van de laatste jaren meestal toe aan het eerste scenario. We krijgen zo de indruk dat deze landen de dollar dumpen, maar de realiteit ligt een stuk genuanceerder. Om dat te kunnen begrijpen moeten we ons verder verdiepen in het ontstaan van dit dollarsysteem en in de functie van dollarreserves. In dit artikel leggen we dat uit.

Verder lezen?

Onze artikelen zijn tot een paar uur na publicatie voor iedereen toegankelijk. Daarna alleen voor abonnees. Wilt u ook toegang tot alle Geotrendlines artikelen? Klik dan hier om te abonneren.

Abonneer nu!
Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]