Containerschip blokkeert Suezkanaal

Een groot containerschip zit vast in het Suezkanaal en veroorzaakt daarmee een grote opstopping in een van de belangrijkste scheepvaartroutes ter wereld. Het schip ligt over dwars in het kanaal en kan niet meer op eigen kracht verder varen. Daarom zijn graafmachines ingezet om de boeg van het schip weer vrij te maken.

Het 400 meter lange containerschip van rederij Evergreen was op weg naar Rotterdam, waar het op 31 maart zou moeten arriveren. Door dit opmerkelijke incident lopen veel meer goederenschepen richting Europese havens vertraging op. Naar verwachting kan het nog wel enkele dagen duren voordat het schip is losgemaakt en haar route kan vervolgen.

Internationale handel

We zijn benieuwd welke effecten dit zal hebben op de transportkosten. Sinds afgelopen zomer zijn de kosten voor containervervoer over zee van China naar Europa al meer dan verviervoudigd door enorme vraag naar goederen en een schaarste aan containers op de juiste locatie. Dit incident in het Suezkanaal zal die situatie niet bepaald verbeteren.

Ongeveer tien procent van de wereldwijde handel gaat via het Suezkanaal. Het is de kortste route voor scheepvaart tussen Europa en Azië. Containerschepen zijn nog altijd het belangrijkste transportmiddel om goederen van Azië naar Europa te krijgen.

De laatste jaren heeft China echter veel geïnvesteerd in alternatieve routes, bijvoorbeeld in goederenvervoer via het spoor. Zo rijden er ook steeds meer goederentreinen van China naar Europa. Daarmee is er een sneller alternatief voor de scheepvaart. De komende jaren wil China dus nog meer investeren om de capaciteit van het spoor verder uit te breiden.

https://twitter.com/mercoglianos/status/1374599306972368897

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]