Commerzbank: 'Meer financiële bubbels zullen volgen'

Commerzbank: 'Meer financiële bubbels zullen volgen'

De spectaculaire koersstijging van het aandeel GameStop en de run op zilveren munten is het begin van een nieuwe trend. Dat zegt analist Eugen Weinberg van het Duitse Commerzbank in een interview met CNBC. "Met de overtollige liquiditeit in het systeem zullen er waarschijnlijk meer bubbels ontstaan. Niet alleen in zilver, maar ook in andere belegging categorieën." Door de steunmaatregelen van centrale banken en overheden is er veel meer geld in omloop gebracht, wat de prijzen van bepaalde activa verder zal opdrijven.

Weinberg verwacht dat beleggers ook de prijzen van andere edelmetalen kunnen opdrijven.

"Er is een grote hoeveelheid edelmetaal dat nu bij beleggers op de radar staat. Denk bijvoorbeeld aan platina en palladium, maar ook aan zeldzame metalen. Maar het geld kan ook richting grotere grondstoffenmarkten gaan. Ik sluit zelfs olie niet uit als iets waar kleine beleggers in zullen stappen, al zullen de effecten in kleinere markten zoals zilver meer uitgesproken zijn."

De zilverkoers bereikte vorige week het hoogste niveau in acht jaar, omdat beleggers zich massaal op zilver stortten. Veel kleine beleggers kochten zilveren munten, maar ook zilvermijnen en aandelen van ETF's. Inmiddels is de zilverkoers weer wat gedaald, maar de koers staat nog altijd hoger dan voor de run op zilver begon.

Financiële bubbels

De analist van Commerzbank ziet de laatste jaren een trend van toenemende speculatie op de financiële markten. Uit het interview:

"Tesla ging tien keer over de kop, Bitcoin ging tien keer over de kop, een index van niet-winstgevende bedrijven ging in tien maanden vijf keer over de kop... GameStop is het meest extreme voorbeeld, omdat het een kleiner aandeel is en omdat er een short squeeze was. Als dit iets zegt over de algemene gezondheid van de financiële markten, dan is dat reden tot zorg."

GameStop was volgens Weinberg slechts een uitspatting van een breed marktfenomeen, namelijk dat aandelen van bepaalde bedrijven extreem hoog gewaardeerd zijn. Dat kan de stabiliteit van de financiële markten in gevaar brengen.

"We hebben een markt die we traditioneel een bubbel zouden noemen, waar aandelen geprijsd zijn alsof de toekomst perfect is. Iedereen heeft het over wat Robinhood heeft gedaan en de gekke samenzweringen die daar omheen hangen. De reden waarom Robinhood heeft gedaan wat ze heeft gedaan is dat ze cash nodig had. Het is in feite een business die werkt met geleend geld. Ze heeft kredietlijnen en die moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen. Ze kwam dicht bij de grenzen van die kredietlijnen en riskeerde er overheen te gaan.

Er is in deze markt een risico aan de kant van brokers, maar potentieel ook aan de kant van hedgefondsen. Als een hedgefonds ten onder gaat, dan kan dat ook grote gevolgen hebben voor de grote brokers. Dan kunnen we terug naar een crisis zoals met Long Term Capital Management in 1998. Als dit rustig voorbij gaat, dan is er geen probleem. Behalve dat we dan systematisch gigantisch overgewaardeerde aandelenmarkten hebben."

De afbeelding boven het artikel is afkomstig van QuoteInspector en is beschikbaar onder de Creative Commons licentie

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »