Column: Stilte voor de storm?

Column: Stilte voor de storm?

Deze week kwamen zowel de World Gold Council als Thomson Reuters met nieuwe cijfers over de goudmarkt. En wat bleek, ook in het derde kwartaal was er per saldo relatief weinig belangstelling voor beleggen in goud. De grote munthuizen verkopen dit jaar veel minder gouden munten dan voorgaande jaren, terwijl de vraag naar zilverbaren en zilveren munten zelfs naar het laagste niveau in zeven jaar zakte.

In Europa trekt de vraag naar edelmetalen dit jaar wel weer aan en centrale banken blijven veel goud aan hun reserves toevoegen, maar in de Verenigde Staten vallen de verkoopcijfers dit jaar gewoon erg tegen. Zo zijn er dit jaar nog maar 17 miljoen Silver Eagle beleggingsmunten verkocht, de helft minder dan in de afgelopen jaren.

Wat kunnen we hieruit concluderen?

Je zou kunnen zeggen dat beleggers het vertrouwen in goud kwijt raken, maar ook dat lijkt niet bepaald het geval te zijn. In dollars is de goudprijs dit jaar namelijk al tien procent gestegen, terwijl die in euro's door de hogere wisselkoers constant is gebleven. Van een prijsdaling is dus geen sprake geweest.

Ondertussen staat de volatiliteit van de goudprijs op het laagste niveau in jaren, waaruit we de conclusie kunnen trekken dat beleggers die het edelmetaal in de portefeuille hebben momenteel stevig aan hun positie vasthouden. Dat blijkt ook uit de voorraden goud en zilver in zogeheten exchange-traded funds, want die staan nog steeds op een relatief hoog niveau.

Voegen we al deze informatie bij elkaar, dan krijg ik de indruk dat dit de stilte voor de storm is. Door de extreem lage rente wordt er weer volop geld geleend, met als gevolg dat aandelen, vastgoed en andere financiële activa allemaal in waarde lijken te stijgen. Het geeft beleggers een gevoel van vertrouwen, waardoor ze bereid zijn veilige havens als staatsobligaties en goud in te wisselen voor meer speculatieve beleggingen. Het is een investeringsklimaat waarin goud en zilver door veel beleggers als 'saai' bestempeld zullen worden en waar beleggingen in technologiebedrijven en virtuele munten als Bitcoin de lucht in gaan.

Na jaren van monetaire stimulering lijken beleggers weer vol zelfvertrouwen te zijn. Dat zien we aan de populariteit van beleggen in aandelen, de bizarre stijging van de huizenprijzen in de stedelijke gebieden en... in de afnemende belangstelling voor fysiek edelmetaal.

Is dat een negatief signaal? Ik denk van niet, zeker niet zo centrale banken per saldo grote hoeveelheden goud kopen, de spaarrente dicht bij nul procent blijft en de autoriteiten in Europa voorbereidingen treffen om spaartegoeden in het geval van een bankrun te kunnen blokkeren. Nee, dan is het bezit van edelmetaal als vorm van verzekering denk ik geen slecht idee.

Frank Knopers

Deze column verscheen eerder bij Goudstandaard

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »