Chinese staatsbanken ondersteunen yuan

Chinese staatsbanken ondersteunen yuan

Verschillende grote staatsbanken in China proberen de waarde van de yuan te ondersteunen. Ze ruilen momenteel yuan voor dollars, waardoor er minder dollars overblijven voor speculanten die inzetten op een waardedaling van de yuan. De banken zouden opereren in opdracht van de Chinese centrale bank, zo schrijft Reuters op basis van verschillende bronnen.

Door dollars van de markt te halen worden de mogelijkheid voor short selling beperkt. Dit is een vorm van speculatie waarbij handelaren inspelen op een verdere waardedaling van de munt. In dit geval lenen handelaren dollars in ruil voor yuan, met als doel deze transactie in de toekomst weer terug te draaien. Daalt de Chinese munt in deze periode verder in waarde tegenover de dollar, dan is de winst voor de speculant.

Speculatie is onderdeel van een gezonde markt, maar in tijden van stress kunnen toezichthouders bepaalde praktijken aan banden leggen om grote koersschommelingen te voorkomen. In dit geval lijkt het erop dat staatsbanken instructies van de centrale bank opvolgen door te interveniëren. Valutahandelaar Ken Cheung van de Mizuho Bank zegt daar in een verklaring tegenover Reuters het volgende over:

"De centrale bank stuurt de yuan om de waarde op een geleidelijke manier te laten dalen. Daardoor is de kans op een eenmalige scherpe devaluatie klein."

Devaluatie Chinese yuan

De Chinese yuan ligt onder vuur, omdat de wisselkoers met de dollar voor het eerst sinds 2010 weer boven de 7 staat. De laatste jaren probeerde de centrale bank dat niveau te verdedigen, maar nu laat ze de munt verder wegzakken. Door de waardedaling van de munt worden Chinese producten goedkoper voor de Amerikaanse consument, tot ongenoegen van president Trump.

De timing van deze devaluatie is opvallend, omdat China en de Verenigde Staten in een felle handelsoorlog verwikkeld zijn. De Amerikaanse regering ziet het als een directe tegenreactie op de nieuwe importheffingen en beschuldigt China van het manipuleren van de munt. China ontkent echter dat de twee gebeurtenissen iets met elkaar te maken hebben.

Dollarprobleem

China heeft steeds meer moeite om aan dollars te komen. De afgelopen jaren heeft de centrale bank al een deel van haar dollarreserves gebruikt om de waarde van de munt te ondersteunen, maar de bereidheid om dat nog langer te blijven doen neemt af. De centrale bank wil de waarde van de munt meer en meer overlaten aan de markt en die geeft een lagere waardering aan de yuan.

De dreiging van een verdere escalatie van het conflict zorgt voor onzekerheid op de financiële markten en deed aandelenkoersen dalen. Beleggers vrezen een kapitaalvlucht uit opkomende economieën, waardoor een nieuwe crisis kan ontstaan. De Chinese centrale bank doet er dus alles aan om de volatiliteit te verlagen. Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings schreef daar het volgende over.

"We geloven dat China wel het tempo, maar niet de richting van de beweging van de yuan wil bepalen. Meer flexibiliteit nu zou betekenen dat er in de toekomst minder volatiliteit is. Wel is er misschien wat interventie nodig om de verwachtingen beheersbaar te houden en een grote uitstroom van kapitaal te voorkomen."

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »