Chinese president brengt bezoek aan Rusland

De Chinese president Xi Jinping is deze week naar Rusland afgereisd voor een bezoek aan de Russische president Poetin. Ook zullen beide regeringsleiders aanwezig zijn op het St. Petersburg Economic Forum, een economische conferentie waar bedrijven uit verschillende landen vertegenwoordigd zijn.

Het doel van dit staatsbezoek is om de handelsrelatie tussen beide landen verder te versterken in een wereld die steeds vijandiger lijkt te worden. Rusland wordt al jaren geplaagd door Westerse sancties, terwijl China moet vrezen voor een handelsconflict met de Verenigde Staten. De twee landen trekken daarom steeds meer met elkaar op.

Belangrijke handelspartners

In deze onzekere tijden zien China en Rusland elkaar als strategische partners, die elkaar op verschillende gebieden kunnen versterken. Tijdens het staatsbezoek spraken de twee regeringsleiders over verdere samenwerking op het gebied van energie, handel, infrastructuur, technologie en veiligheid. Ook werd een gezamenlijke verklaring ondertekend om de samenwerking verder uit te kunnen breiden.

Vorig jaar steeg het bilaterale handelsvolume met 27% naar een record van omgerekend $107 miljard. Rusland exporteert ruwe grondstoffen en energie naar China, terwijl China allerlei machines en consumentengoederen levert. Ook investeren beide landen volop in infrastructuur om de landen beter met elkaar te verbinden. Zo worden er nieuwe spoorlijnen, wegen en pijpleidingen aangelegd.

Vriendschap

De Chinese president Xi Jinping benadrukte de goede vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin. Hij spreekt van een “diepe vriendschap”, gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen. De twee regeringsleiders hebben elkaar sinds 2013 al bijna dertig keer ontmoet. De laatste keer was in april tijdens de tweede internationale Belt and Road bijeenkomst in Beijing.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.