Chinese president brengt bezoek aan Rusland

De Chinese president Xi Jinping is deze week naar Rusland afgereisd voor een bezoek aan de Russische president Poetin. Ook zullen beide regeringsleiders aanwezig zijn op het St. Petersburg Economic Forum, een economische conferentie waar bedrijven uit verschillende landen vertegenwoordigd zijn.

Het doel van dit staatsbezoek is om de handelsrelatie tussen beide landen verder te versterken in een wereld die steeds vijandiger lijkt te worden. Rusland wordt al jaren geplaagd door Westerse sancties, terwijl China moet vrezen voor een handelsconflict met de Verenigde Staten. De twee landen trekken daarom steeds meer met elkaar op.

Belangrijke handelspartners

In deze onzekere tijden zien China en Rusland elkaar als strategische partners, die elkaar op verschillende gebieden kunnen versterken. Tijdens het staatsbezoek spraken de twee regeringsleiders over verdere samenwerking op het gebied van energie, handel, infrastructuur, technologie en veiligheid. Ook werd een gezamenlijke verklaring ondertekend om de samenwerking verder uit te kunnen breiden.

Vorig jaar steeg het bilaterale handelsvolume met 27% naar een record van omgerekend $107 miljard. Rusland exporteert ruwe grondstoffen en energie naar China, terwijl China allerlei machines en consumentengoederen levert. Ook investeren beide landen volop in infrastructuur om de landen beter met elkaar te verbinden. Zo worden er nieuwe spoorlijnen, wegen en pijpleidingen aangelegd.

Vriendschap

De Chinese president Xi Jinping benadrukte de goede vriendschap met de Russische president Vladimir Poetin. Hij spreekt van een “diepe vriendschap”, gebaseerd op wederzijds respect en vertrouwen. De twee regeringsleiders hebben elkaar sinds 2013 al bijna dertig keer ontmoet. De laatste keer was in april tijdens de tweede internationale Belt and Road bijeenkomst in Beijing.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]