Chinese president wil wereldeconomie groter maken

De Chinese president Xi Jinping heeft in zijn openingstoespraak van het jaarlijkse BRICS topoverleg benadrukt dat de wereldeconomie alleen kan groeien als landen meer met elkaar kunnen samenwerken en vrij met elkaar kunnen handelen. Dat betekent dat ontwikkelingslanden en de opkomende economieën meer betrokken moeten worden bij grootschalige projecten zoals de uitbreiding van de Chinese Zijderoute.

“Het Belt and Road initiatief is geen instrument om een geopolitieke agenda naar voren te brengen, maar een platform voor praktische samenwerking. Het is geen ontwikkelingshulp, maar een initiatief om landen met elkaar te verbinden, waarbij intensieve onderhandelingen, samenwerking en gezamenlijke voordelen centraal staan.”

Xi Jinping erkent dat de globalisering ook nieuwe uitdagingen met zich meebrengt, zeker in een tijdperk waarin de groei van de wereldeconomie vertraagt. Daarover zei de president het volgende:

“We moeten de problemen die ontstaan uit economische globalisering niet negeren of erover gaan klagen. In plaats daarvan moeten we gezamenlijke inspanning leveren om deze problemen op te lossen.

De vijf (BRICS) landen zouden meer open moeten zijn naar elkaar, de convergerende belangen moeten uitbreiden en een allesomvattende benadering moeten kiezen, zodat we een nog beter vooruitzicht creëren voor de groei van de economieën van de vijf landen.”

De negende editie van het jaarlijkse BRICS-topoverleg wordt dit jaar gehouden in de Chinese stad Xiamen in de provincie Fujian. Naast de vijf BRICS-landen heeft China nog vijf extra landen uitgenodigd, waarmee het internationale karakter van de bijeenkomst wordt benadrukt. De volledige openingstoespraak van Xi Jinping is hieronder te bekijken. Klik hier voor de volledige tekst.

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]