Chinese president roept leger op zich voor te bereiden op oorlog

De Chinese president Xi Jinping heeft zijn legermacht in de Zuid-Chinese Zee opgeroepen om voorbereidingen te treffen voor een mogelijke oorlog. Hij deed deze oproep tijdens een bezoek aan de Southern Theatre Command, een militaire post die verantwoordelijk is voor deze regio ten zuiden van China.

De details van deze toespraak werden een dag later vrijgegeven aan de Chinese staatsmedia. In deze toespraak zou de Chinese leider het volgende gezegd hebben.

“Het is noodzakelijk om de missie te versterken en ons te concentreren op voorbereidingen voor het voeren van een oorlog. We moeten alle complexe situaties in overweging nemen en bijbehorende noodscenario’s plannen. Ook moeten we meer oefenen op mobilisatie, meer gezamenlijke trainingen doen en confrontaties oefenen om de behendigheid van onze troepen te verbeteren en ons voor te bereiden op een oorlog.”

Spanningen rond Zuid-Chinese Zee lopen op

Eerder deze maand kwam een Chinees gevechtsschip in de Zuid-Chinese Zee bijna in aanvaring met een Amerikaans oorlogsschip. Het Chinese schip maakte een manoeuvre om het Amerikaanse schip te verjagen, een actie die door het Amerikaanse leger werd uitgelegd als ‘gevaarlijk en onprofessioneel’.

Het Amerikaanse leger heeft de laatste maanden haar presentie in de regio versterkt, tot ergernis van de Chinese regering. De Chinezen zien de aanwezigheid van Amerikaanse oorlogsschepen als een bedreiging, omdat deze activiteiten plaatsvinden in een gebied dat strategisch van zeer groot belang is voor China. Niet alleen omdat er veel olietankers en vrachtschepen door de Zuid-Chinese Zee varen, maar ook omdat het gebied beschikt over omvangrijke olie- en gasreserves.

Om de grip op de Zuid-Chinese Zee te versterken heeft China de laatste jaren verschillende nieuwe eilanden gecreëerd, waarop militaire observatieposten met havens en landingsbanen zijn gebouwd.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.