Chinese president roept leger op zich voor te bereiden op oorlog

De Chinese president Xi Jinping heeft zijn legermacht in de Zuid-Chinese Zee opgeroepen om voorbereidingen te treffen voor een mogelijke oorlog. Hij deed deze oproep tijdens een bezoek aan de Southern Theatre Command, een militaire post die verantwoordelijk is voor deze regio ten zuiden van China.

De details van deze toespraak werden een dag later vrijgegeven aan de Chinese staatsmedia. In deze toespraak zou de Chinese leider het volgende gezegd hebben.

“Het is noodzakelijk om de missie te versterken en ons te concentreren op voorbereidingen voor het voeren van een oorlog. We moeten alle complexe situaties in overweging nemen en bijbehorende noodscenario’s plannen. Ook moeten we meer oefenen op mobilisatie, meer gezamenlijke trainingen doen en confrontaties oefenen om de behendigheid van onze troepen te verbeteren en ons voor te bereiden op een oorlog.”

Spanningen rond Zuid-Chinese Zee lopen op

Eerder deze maand kwam een Chinees gevechtsschip in de Zuid-Chinese Zee bijna in aanvaring met een Amerikaans oorlogsschip. Het Chinese schip maakte een manoeuvre om het Amerikaanse schip te verjagen, een actie die door het Amerikaanse leger werd uitgelegd als ‘gevaarlijk en onprofessioneel’.

Het Amerikaanse leger heeft de laatste maanden haar presentie in de regio versterkt, tot ergernis van de Chinese regering. De Chinezen zien de aanwezigheid van Amerikaanse oorlogsschepen als een bedreiging, omdat deze activiteiten plaatsvinden in een gebied dat strategisch van zeer groot belang is voor China. Niet alleen omdat er veel olietankers en vrachtschepen door de Zuid-Chinese Zee varen, maar ook omdat het gebied beschikt over omvangrijke olie- en gasreserves.

Om de grip op de Zuid-Chinese Zee te versterken heeft China de laatste jaren verschillende nieuwe eilanden gecreëerd, waarop militaire observatieposten met havens en landingsbanen zijn gebouwd.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]