Chinese media onder strenger toezicht in de VS

Chinese media die actief zijn in de Verenigde Staten kunnen strenger toezicht verwachten. De Amerikaanse regering heeft namelijk vijf Chinese zenders aangemerkt die zich voortaan moeten inschrijven bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse regering wil alle werknemers en bezittingen van deze Chinese media op Amerikaans grondgebied registreren.

Volgens woordvoerders van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is deze maatregel nodig omdat de Chinese regering deze media zou gebruiken als propaganda-instrument. Zij verklaarden tegenover Reuters“De controle over zowel de inhoud als de redactie zijn gedurende de regeerperiode van Xi Jinping steeds sterker geworden. Deze mensen zijn in feite een arm van de Chinese Communistische Partij. De controle op de Chinese staatsmedia is steeds draconischer geworden.”

Media-oorlog

De zenders die door deze maatregel worden getroffen zijn Xinhua News Agency, China Global Television Network, China Radio International, China Daily Distribution Corp en Hai Tian Development USA Inc. Deze zenders moeten voortaan bekend maken wie ze in dienst nemen en wie ze ontslaan. Ook moeten ze doorgeven welke panden ze kopen of huren voor hun activiteiten. In 2017 plaatste de Amerikaanse regering ook Russia Today onder verscherpt toezicht.

In navolging op het succes van Russia Today probeert ook China een wereldwijd televisienetwerk op te bouwen. Met nieuwssites en zenders in andere delen van de wereld probeert ook China de belangrijke ontwikkelingen in de wereld vanuit haar eigen perspectief weer te geven. In Westerse landen bekijken overheden de opkomst van Chinese en Russische media met enige argwaan. Ze belichten het nieuws vanuit een andere invalshoek en brengen daardoor andere informatie dan Westerse media.

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]