China wil samenstelling valutareserves versterken

China wil de samenstelling van haar valutareserves dit jaar versterken, met als doel de waarde te behouden of te verbeteren. Dat schrijft het Chinese State Administration of Foreign Exchange in haar jaarverslag over 2018. Deze organisatie, afgekort SAFE, is verantwoordelijk voor het beheer van de reserves van de centrale bank.

Tussen 2005 en 2014 wist China een rendement van 3,68% te behalen op de totale reserves van de centrale bank. Deze reserves bestonden eind 2014 voor 58% uit dollarreserves, overwegend in de vorm van Amerikaanse staatsobligaties. Sindsdien voegt het land bijna geen dollars meer aan haar reserves toe.

Diversificatie

De woordvoerder van het State Administration of Foreign Exchange, Wang Chunying, zei in een verklaring dat de Chinese centrale bank meer diversificatie moet aanbrengen in haar valutareserves. Op die manier kan China het wisselkoersrisico van haar valutareserves verkleinen, aldus Chunying.

In de praktijk betekent het dat de centrale bank waarschijnlijk meer andere internationale valuta zal aanhouden, zoals de euro, de yen en de roebel. Daarmee zou China het voorbeeld van Rusland volgen, dat vorig jaar een deel van haar dollarreserves omwisselde voor euro’s en yuan. Sindsdien is Rusland ook meer grensoverschrijdend handelsverkeer gaan afrekenen in deze valuta.

Vorige week liet dezelfde woordvoerder zich ook al uit over de goudvoorraad van China. Ze zei dat de Chinese centrale bank goud koopt om de veiligheid, liquiditeit en waarde van haar internationale reserves op peil te houden. Ook kan het edelmetaal voor een waardestijging van de totale reserves zorgen.

Ontwikkeling valutareserves China (Bron: Trading Economics)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]