China wil samenstelling valutareserves versterken

China wil de samenstelling van haar valutareserves dit jaar versterken, met als doel de waarde te behouden of te verbeteren. Dat schrijft het Chinese State Administration of Foreign Exchange in haar jaarverslag over 2018. Deze organisatie, afgekort SAFE, is verantwoordelijk voor het beheer van de reserves van de centrale bank.

Tussen 2005 en 2014 wist China een rendement van 3,68% te behalen op de totale reserves van de centrale bank. Deze reserves bestonden eind 2014 voor 58% uit dollarreserves, overwegend in de vorm van Amerikaanse staatsobligaties. Sindsdien voegt het land bijna geen dollars meer aan haar reserves toe.

Diversificatie

De woordvoerder van het State Administration of Foreign Exchange, Wang Chunying, zei in een verklaring dat de Chinese centrale bank meer diversificatie moet aanbrengen in haar valutareserves. Op die manier kan China het wisselkoersrisico van haar valutareserves verkleinen, aldus Chunying.

In de praktijk betekent het dat de centrale bank waarschijnlijk meer andere internationale valuta zal aanhouden, zoals de euro, de yen en de roebel. Daarmee zou China het voorbeeld van Rusland volgen, dat vorig jaar een deel van haar dollarreserves omwisselde voor euro’s en yuan. Sindsdien is Rusland ook meer grensoverschrijdend handelsverkeer gaan afrekenen in deze valuta.

Vorige week liet dezelfde woordvoerder zich ook al uit over de goudvoorraad van China. Ze zei dat de Chinese centrale bank goud koopt om de veiligheid, liquiditeit en waarde van haar internationale reserves op peil te houden. Ook kan het edelmetaal voor een waardestijging van de totale reserves zorgen.

Ontwikkeling valutareserves China (Bron: Trading Economics)

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.