China wil olie uit Iran blijven importeren

De dreigende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China lijkt zich nu ook uit te breiden naar de oliemarkt. Zo heeft het Chinese oliebedrijf Sinopec besloten nieuwe aankopen van olie uit de Verenigde Staten voorlopig uit te stellen, omdat het bedrijf vreest voor importheffingen die Amerikaanse olie duurder zullen maken. In afwachting van deze importheffingen blijft het Chinese oliebedrijf wel onverminderd olie uit Iran importeren.

Eerder deze maand werd bekend dat China niet van plan is minder olie uit Iran te importeren. Sterker nog, in juli importeerde China als grootste afnemer van Iraanse olie zelfs 26% meer dan de maand ervoor. Daarmee nam het land volgens berekeningen van Bloomberg ongeveer 35% van de totale Iraanse export van olie voor haar rekening.

Landen blijven olie importeren uit Iran

De Amerikaanse regering wil door middel van economische sancties de Iraanse export van olie tot nul terugbrengen. Dat lijkt een lastige opgave, omdat veel landen niet bereid zijn mee te werken aan dit beleid. De EU wil bedrijven beschermen die zakendoen met Iran, terwijl ook China niet van plan is te stoppen met de import van olie. Andere belangrijke afnemers van Iraanse olie, zoals Zuid-Korea, Japan en India durven het minder hard te spelen, maar doen nog steeds hun best om in Washington een uitzondering op de Amerikaanse sancties te bedingen.

Een praktisch probleem is dat het nog niet zeker is of andere olieproducerende landen überhaupt in staat zijn het wegvallen van de Iraanse olieproductie op te vangen. Iran is met een productie van 3,8 miljoen vaten per dag de derde grootste olieproducent binnen de OPEC en de vijfde grootste olieproducent ter wereld. Zonder de productie van Iran zal de olieprijs waarschijnlijk hard stijgen, wat een drukkend effect heeft op de groei van de wereldeconomie.

De Amerikaanse president Trump heeft Saoedi-Arabië al gevraagd meer olie te produceren. Ook Rusland, de grootste olieproducent ter wereld, lijkt van de situatie te profiteren door haar productie weer verder op te schroeven tot boven de 11 miljoen vaten olie per dag. Daarmee lijken de sancties tegen Iran vooralsnog het beste uit te pakken voor de andere olieproducerende landen.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]