China stopt import olie uit Verenigde Staten

China heeft de import van olie uit de Verenigde Staten volledig stopgezet, zo verklaarde de directeur van China Merchants Energy Shipping (CMES), onlangs tijdens het Global Maritime Forum in Hong Kong. Deze maatregel is een reactie op de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, die wordt uitgevochten met nieuwe importheffingen.

Volgens de directeur van China Merchants Energy Shipping, Xie Chunlin, waren er tot voor kort nog goede handelsbetrekkingen tussen beide landen en importeerde China vanaf 2016 steeds meer olie uit de Verenigde Staten. Door de dreiging van nieuwe importheffingen op meer dan $200 miljard aan producten staat de relatie tussen beide landen onder druk en hebben Chinese oliehandelaren besloten om uit te wijken naar andere leveranciers.

Handelsoorlog

Onderstaande grafiek op basis van cijfers van de US Energy Information Administration laat zien dat China de laatste jaren een belangrijke afzetmarkt is geworden voor Amerikaanse olie. Reuters bevestigde dat de export van olie vanuit de Verenigde Staten naar China in september al is stilgevallen, waarbij het persbureau zich baseert op data over het transport van grondstoffen en goederen over zee.

Volgens Xie Chunlin wordt niet alleen de Amerikaanse oliesector geraakt door de handelsoorlog tussen beide landen. Ook voor sojabonen zouden Chinese handelaren al zijn uitgeweken naar andere leveranciers. Het land importeert de meeste sojabonen inmiddels uit Zuid-Amerika.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]