China stopt import olie uit Verenigde Staten

China heeft de import van olie uit de Verenigde Staten volledig stopgezet, zo verklaarde de directeur van China Merchants Energy Shipping (CMES), onlangs tijdens het Global Maritime Forum in Hong Kong. Deze maatregel is een reactie op de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, die wordt uitgevochten met nieuwe importheffingen.

Volgens de directeur van China Merchants Energy Shipping, Xie Chunlin, waren er tot voor kort nog goede handelsbetrekkingen tussen beide landen en importeerde China vanaf 2016 steeds meer olie uit de Verenigde Staten. Door de dreiging van nieuwe importheffingen op meer dan $200 miljard aan producten staat de relatie tussen beide landen onder druk en hebben Chinese oliehandelaren besloten om uit te wijken naar andere leveranciers.

Handelsoorlog

Onderstaande grafiek op basis van cijfers van de US Energy Information Administration laat zien dat China de laatste jaren een belangrijke afzetmarkt is geworden voor Amerikaanse olie. Reuters bevestigde dat de export van olie vanuit de Verenigde Staten naar China in september al is stilgevallen, waarbij het persbureau zich baseert op data over het transport van grondstoffen en goederen over zee.

Volgens Xie Chunlin wordt niet alleen de Amerikaanse oliesector geraakt door de handelsoorlog tussen beide landen. Ook voor sojabonen zouden Chinese handelaren al zijn uitgeweken naar andere leveranciers. Het land importeert de meeste sojabonen inmiddels uit Zuid-Amerika.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines is een onafhankelijk platform voor geopolitiek en economisch nieuws en dat betekent dat wij uit principe geen geld accepteren van overheidsinstanties, niet-gouvernementele organisaties of van adverteerders die rechtstreeks op onze site willen adverteren. Met uw donatie kunnen we de site verder ontwikkelen en kunnen we ons nieuwsaanbod uitbreiden. Zo houden we de site vrij van advertenties en blijven wij onafhankelijk van andere financiële bronnen. Klik hier om te doneren!Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.