China sluit deal van $400 miljard met Iran

China en Iran hebben onlangs een nieuwe deal gesloten, waarmee de twee landen hun samenwerking verder intensiveren. Iran zal tegen een scherpe prijs olie leveren aan China, dat in ruil daarvoor investeert in de Iraanse infrastructuur. De deal vertegenwoordigt een waarde van in totaal $400 miljard en heeft een lange looptijd van 25 jaar.

Met deze overeenkomst wordt Iran een belangrijke leverancier voor van olie voor de Chinese economie. Het is een belangrijke deal voor het land, dat door Amerikaanse sancties in een economisch isolement dreigde te vervallen. Toen de Amerikaanse regering zich in 2018 eenzijdig terugtrok uit het akkoord en nieuwe sancties oplegde trokken veel investeerders weg uit Iran. Daardoor zakte de export van olie in en droogde een belangrijke bron van inkomsten op.

China als bondgenoot van Iran

Ondanks de Amerikaanse sancties heeft China Iran nooit in de steek gelaten. Sterker nog, ze sprak openlijk haar steun uit voor de Iraanse regering en liet weten dat ze de economische band wilde versterken. In 2016 sloten de twee landen al een strategisch partnerschap, dat met deze nieuwe deal voor de komende 25 jaar nog sterker zal worden.

Ook voor China is het belangrijk om een goede handelsrelatie met Iran te onderhouden. Niet alleen voorziet het land in een groeiende vraag naar olie en gas, ook is het een belangrijke schakel in de Zijderoute. Met de aanleg van nieuwe infrastructuur in Iran kan China makkelijker goederen vervoeren naar handelspartners in de regio. Ook is het land met ruim 80 miljoen inwoners een belangrijke afzetmarkt voor China.

De samenwerking gaat overigens verder dan alleen levering van olie en aanleg van infrastructuur. Ook op militair gebied willen de twee landen meer gaan samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan gezamenlijke oefeningen, onderzoek en ontwikkeling van nieuwe wapens en het delen van inlichtingen. Daarmee neemt China een assertievere houding aan op het internationale geopolitieke toneel.

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]