'China heeft ruim 12.000 ton aan goudreserves'

'China heeft ruim 12.000 ton aan goudreserves'

China beschikte eind vorig jaar over 12.100 ton aan ondergrondse goudvoorraden, zo verklaarde Zhang Yongtao van de China Gold Association tegenover het Chinese persbureau Xinhua. Daarmee heeft het land nog voldoende edelmetaal in de grond zitten om ook de komende jaren de grootste goudproducent ter wereld te blijven.

China is nu al tien jaar op rij het land met de grootste goudmijnproductie ter wereld. Vorig jaar kwam er ongeveer 450 ton goud uit de bodem, maar als het aan de Chinese goudmijnsector ligt kan die productie verder opgevoerd worden tot 500 ton in het jaar 2020. Dat is ook hard nodig, want er is geen land in de wereld waar de mensen momenteel zoveel goud kopen als in China.

Vorig jaar werd er in China naar schatting 70.000 ton aan goud verhandeld op de spotmarkt, de futuresmarkt en in rechtstreekse 'over the counter' transacties via banken. Zhang Yongtao, de onderdirecteur van de China Gold Association, verwacht dat er in 2020 een jaarlijks handelsvolume van 100.000 ton goud op jaarbasis gehaald kan worden binnen de Chinese goudmarkt.

Chinese goudmarkt

In de eerste helft van dit jaar haalde de Chinese mijnbouwsector 207 ton goud uit de grond, een daling van bijna tien procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Ondertussen steeg de binnenlandse vraag naar 545 ton, een toename van 10% ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met een jaar geleden werden er volgens cijfers van de China Gold Association de helft meer goudbaren verkocht, waaruit blijkt dat ook particulieren meer goud kopen.

Met een bewezen goudvoorraad van 12.100 ton heeft China genoeg reserves om komende twintig jaar gouderts uit de grond te halen. Dat wil niet zeggen dat de mijnen vanaf dat moment uitgeput zijn, want ook de komende jaren zullen er waarschijnlijk nieuwe reserves in kaart worden gebracht. Door de stijging van de goudprijs van de afgelopen twee jaar kan een groter deel van de ondergrondse reserves op een economisch rendabele wijze worden opgegraven.

Deze bijdrage van Geotrendlines verscheen eerder bij Zilvergoudwinkel

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »