China pakt cryptomunten aan, koers Bitcoin daalt

China pakt cryptomunten aan, koers Bitcoin daalt

De koers van Bitcoin zakte dinsdag onder de $30.000 en bereikte daarmee het laagste niveau van dit jaar. Ook andere virtuele munten gingen hard onderuit, nadat de Chinese centrale bank strengere regulering aankondigde. Chinese banken mogen voortaan geen transacties in virtuele munten faciliteren, waardoor het verhandelen van cryptomunten veel lastiger wordt.

Daar komt bij dat ook de Chinese provincie Sichuan het minen van cryptomunten aan banden heeft gelegd, waardoor veel miners hun activiteiten moeten verplaatsen. Eerder besloten ook Binnen-Mongolië en Xinjiang het minen van cryptomunten te verbieden. Door deze negatieve berichten zakte Bitcoin deze week terug naar het niveau van begin dit jaar.

China speelt een belangrijke rol in het minen van cryptomunten, omdat de stroom daar relatief goedkoop is. In gebieden met veel waterkrachtcentrales is de stroom goedkoop, waar miners dankbaar gebruik van maken. De Chinese autoriteiten treden echter steeds harder op, omdat ze de opmars van cryptomunten als een bedreiging zien voor hun eigen munt.

Digitale yuan

De centrale bank werkt aan een digitale yuan, die al in een aantal steden is getest. Deze digitale munt wordt aangeboden door de centrale bank en geeft de autoriteiten in China meer controle over de geldstromen in de economie. Met cryptomunten is dat veel lastiger, omdat die niet afhankelijk zijn van een centrale autoriteit. Ook gebruiken Chinezen cryptomunten om kapitaalcontroles te omzeilen.

Verschillende landen proberen Bitcoin en andere cryptomunten aan banden te leggen. Ook Iran en Turkije zien de virtuele munten als een bedreiging, terwijl India eerder dit jaar een verbod overwoog. Ook Pieter Hasekamp, directeur van het Centraal Planbureau, hield onlangs een pleidooi om cryptomunten te verbieden. Aan de andere kant zijn er ook landen die de cryptomunt omarmen. Denk bijvoorbeeld aan El Salvador, waar Bitcoin nu wettig betaalmiddel is.

Koerswinst Bitcoin verdampt

Door de prijsdaling van deze week heeft Bitcoin bijna haar volledige koerswinst van dit jaar verspeeld. Op het hoogtepunt in april stond de koers boven de $63.000 en was één Bitcoin zelfs meer waard dan een kilo goud.

Ook Ethereum, de tweede grootste cryptomunt, moest veel terrein prijsgeven. Deze munt steeg in mei nog naar een koers van $4.400, maar zakte deze week onder de $2.000. Dat is nog wel aanzienlijk meer dan de koers van $735 begin dit jaar, maar veel mensen die recent zijn ingestapt staan nu op verlies. Door de recente koersdaling is ook het minen van cryptomunten minder interessant geworden. Zo is de totale rekenkracht in het Ethereum netwerk vanaf het hoogtepunt al bijna 20% gedaald.

Microstrategy

Ook het aandeel van het bedrijf Microstrategy daalde fors door de koersdaling. Het bedrijf maakte bekend dat het recent voor $489 miljoen aan Bitcoin had gekocht tegen een koers van $37.617 per Bitcoin. Microstrategy begon vorig jaar Bitcoin te kopen en heeft sindsdien een positie van 105.085 Bitcoin opgebouwd. Daarmee heeft dit bedrijf de grootste blootstelling aan de virtuele munt. Door de koersdaling van de cryptomunten zakte het aandeel van dit bedrijf dinsdag met 11% naar een koers van $577.

Door de grote positie in Bitcoin reageert het aandeel van dit bedrijf sterk op de koersontwikkeling van Bitcoin. Zo stond de koers van dit aandeel op slechts $177, terwijl de koers in februari nog een record van $1.270 behaalde. Ook Tesla bouwde een significante positie op in Bitcoin, maar wilde de munt uiteindelijk toch niet gebruiken als betaalmiddel. Door een aantal negatieve tweets van Elon Musk ging de koers van Bitcoin in mei ook al flink omlaag.

Lees meer op Geotrendlines Insider:

Bitcoin zakte deze week naar laagste koers sinds begin dit jaar (Bron: Coinmarketcap)

Frank Knopers

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

Lees alles van Frank Knopers »