China ontwikkelt nieuw betaalsysteem om sancties te omzeilen

China wil een nieuw betaalsysteem ontwikkelen en heeft daarvoor een joint venture opgezet met SWIFT. Daarmee probeert het land zich in te dekken tegen mogelijke sancties uit de Verenigde Staten, die het betalingsverkeer van Chinese banken kunnen ontregelen. Wereldwijd gebruiken duizenden financiële instelling in meer dan 200 landen het SWIFT betaalsysteem om internationale transacties te doen.

Door Amerikaanse sancties is de toegang tot dit systeem niet altijd vanzelfsprekend. Daarom wil China nu een alternatief ontwikkelen. De ontwikkeling van een nieuw betaalsysteem is een reactie op de verslechterde relatie tussen China en de Verenigde Staten. Die relatie lijkt met de regering van Joe Biden niet te verbeteren, want de eerste ontmoeting liep vorige week al uit op een harde confrontatie. Ook slaat de VS een harde toon uit naar Rusland, een belangrijke strategische bondgenoot van China.

China wil eigen betaalsysteem

De dreiging van financiële en economische sancties is volgens de Chinese regering dermate groot dat het land haar eigen betaalsysteem wil ontwikkelen. Zo kan het land zich beter indekken tegen financiële oorlogsvoering en eventuele sancties gericht tegen de bankensector. Volgens de Chinese centrale bank ondervinden sommige kleine en middelgrote financiële instellingen in het land de laatste tijd problemen met de toegang tot het SWIFT netwerk.

De nieuwe joint venture gaat een betaalsysteem bouwen waarmee Chinese financiële instellingen makkelijker transacties kunnen uitvoeren met het buitenland. De volgende stap is om dit alternatieve betaalsysteem in het buitenland te promoten. Daarmee kan China ook vooruitgang boeken in de internationalisering van de yuan. Tot op heden worden internationale transacties overwegend in dollars afgerekend.

Economische sancties

De vrees van China voor een mogelijke blokkade is niet ongegrond. De afgelopen jaren gebruikte de Amerikaanse regering haar machtspositie om landen als Venezuela en Iran af te sluiten van het internationale betalingsverkeer. Daardoor werd het voor banken veel lastiger om betalingen in dollars te doen, bijvoorbeeld voor de export van olie.

Chinese banken gebruiken dollarrekeningen voor zowel nationale als internationale transacties. Betalingen lopen dan via het SWIFT betaalsysteem en het US Clearing House Interbank Payments System (CHIPS). Met een eigen betaalsysteem hoeven Chinese banken voor onderlinge betalingen geen gebruik meer te maken van het Amerikaanse financiële systeem.

Lees ook:

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]