China leent 4 miljard in euro’s

China heeft voor het eerst sinds 2004 weer een obligatie in euro’s uitgegeven. Het Chinese ministerie van Financiën haalde deze week €4 miljard op met de uitgifte van nieuw schuldpapier, tegen minder dan een half procent rente. De vraag naar deze obligaties was zeer groot, want investeerders waren bereid bijna €20 miljard te kopen. Vooral leningen met een looptijd van zeven jaar bleken populair.

Door de lage rente in de Eurozone is het voor China aantrekkelijker om in euro’s te lenen. Ter vergelijking, voor staatsleningen met een looptijd van tien jaar in yuan betaalt de Chinese overheid ongeveer 3% rente. Daar komt bij dat China veel handel drijft met Europa, waardoor ze gemakkelijk euro’s kan gebruiken in het handelsverkeer.

Lenen in andere valuta

Het is niet voor het eerst dat China in vreemde valuta leent. Afgelopen jaren leende ze ook al een paar miljard in Amerikaanse dollars. Ook deze maand staat er een obligatieveiling in dollars gepland, maar door het handelsconflict met de Verenigde Staten zoekt China nu ook andere bronnen van financiering.

Een andere reden is dat China een dollarprobleem heeft. De Chinese economie heeft veel schulden in dollars en moet deze voortdurend doorrollen. Om haar afhankelijkheid te verkleinen zoekt China meer diversificatie in andere valuta. We zien deze veiling van euro-obligaties als een strategische zet om de handelsrelatie met Europa te versterken.

Euro als internationale handelsmunt

Afgelopen zomer schreven we op Geotrendlines al dat China tegenwoordig veel euro’s gebruikt voor handel met Rusland. En vorige maand verlengden de centrale banken van China en de Eurozone hun valutaswap met nog eens drie jaar. Ook daaruit kunnen we afleiden dat de twee handelsblokken hun samenwerking willen versterken.

Volg Geotrendlines nu ook via Telegram

Geotrendlines Insider

De huidige overvloed aan informatie maakt het lastig de rode draad te vinden, laat staan te volgen. Een abonnement op Geotrendlines Insider voorziet u van unieke, objectieve en onafhankelijke insider informatie. Vlijmscherpe analyses, verdiepende achtergrondverhalen, alert services en beursanalyses over allerlei financiële activa en nog veel meer… over geld, goud en geopolitiek!

Als abonnee van Geotrendlines Insider loopt u altijd voor op de mainstream media. Wij helpen u het financiële systeem beter te begrijpen, uw vermogen te beschermen en uw geld te laten groeien.

Klik hier om te abonneren!

Print Friendly, PDF & Email

Gerelateerd:

Deel dit artikel:

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in het geldsysteem en de goudmarkt.

error: Wilt u dit artikel gebruiken? Neem dan contact met ons op via [email protected]